Hranirea cu Biberonul a Puilor de Caine

Vom discuta aspectele practice legate de modul de hranire al puilor orfani si pricipalele greseli intalnite in alimentatia acestora.
Hranirea cu biberonul a puilor de caine orfani
Exista doua metode distincte prin care putem asigura alimentatia puilor de caine fara mama:
- Alimentatia cu biberonul
- Hranirea puilor prin intermediul sondei nasogastrice
Hranirea puilor prin intermediul sondei nasogastrice, nu este o modalitate utilizata frecvent. Aplicarea ei, in siguranta, presupune anumite cunostinte si abilitati, alaturi de un echipament de hranire adecvat.
O astfel de varianta trebuie luata in considerare in cazul cateilor nou nascuti debili sau slabiti, incapabili sa suga singuri. In aceste situatii interventia un medic veterinar, care poate realiza hranirea in conditii de siguranta, este binevenita.
O modalitate alternativa de hranire a puilor foarte mici, in primele zile de viata, o reprezinta administrarea substituentului de lapte cu ajutorul unei seringi de 5 – 10 ml. Introducem capatul liber in gura puiului dupa care, actionand usor pistonul, eliberam constant cantitati reduse de lichid nutritiv.
Administrarea substituentului de lapte matern cu ajutorul biberonului, reprezinta modalitatea practica cel mai des folosita la hranirea puilor nou nascuti orfani. Este:
- comoda,
- usor de aplicat ( nu necesita cunostinte sau abilitati deosebite )
- permite monitorizarea cantitatilor de aliment ingerate la o masa.
Ca dezavantaje amintim:
- Metoda este consumatoare de timp ( aspect deloc de neglijat cand avem de hranit un mare de pui )
- Exista riscul aspiratiei accidentale a unor cantitati de lichid pe caile respiratorii superioare.
Kiturile pentru hranirea artificiala cu biberonul a puilor nou nascuti ( flacon + tetine ) pot fi achizitionate din pet-shop-uri sau farmacii veterinare.Pentru a alege setul porivit asigurati-va ca acesta:
- Rezista fara modificari la igienizarea repetata prin oparire cu apa fierbinte ( min. 60°C ). Ideal ar fi ca setul sa poata fi sterilizat, prin fierbere in apa la 100° C, dupa fiecare utilizare,
- Recipientul prezinta gradatii vizibile, care sa ajute la monitorizarea cantitatilor de lichid nutritiv ingerate de pui la o masa.
- De asemenea volumul flaconului trebuie corelat cu cantitatea de substituent ce urmeaza sa fie administrata odata. Nu este recomandata intreruperea hranirii in timpul unei mese, pentru reumplerea recipientului.
- Tetina, de preferinta din cauciuc natural, are dimensiunea, consistenta si elasticitatea cat mai apropiate de cea a mamelonului catelei. Pentru a stimula reflexul de supt, tetina trebuie sa umple complet cavitatea orala a puiului de caine.
Un element important, care conditioneaza eficacitatea alimentatiei cu biberonul, il reprezinta diametrul orificiului de scurgere a lichidului, practicat la nivelul tetinei.
Daca acesta este prea mare, exista pericolul aspiratiei de lichid pe caile respiratorii superioare. Aparitia balonaselor de lapte la nivelul narilor puiului hranit, impune oprirea imediata a administrarii hranei si schimbarea tetinei cu una cu un orificiu mai mic.
O tetina cu diametrul orificiului prea mic, face ca puiul de caine sa depuna un efort prea mare pentru a suge. Prin urmare isi va pierde rapid interesul si va refuza hranirea.
Stabilirea diametrului corect al orificiului tetinei
Umpleti flaconul cu lichid si atasati tetina. Intoarceti biberonul cu capul in jos si observati scurgerea lichidului.
- Daca acesta se scurge usor si cu un debit crescut, orificiul este prea mare.
- Orificiul este prea mic daca lichidul se scurge in picaturi sau este nevoie sa exercitam o presiune mare asupra flaconului pentru evacuarea continua a acestuia.
- Diametrul este corect stabilit, daca lichidul curge continuu, cu aspect filiform si este nevoie sa exercitam o presiune minima asupra flaconului pentru a mentine jetul constant.
Rutina hranirii cu biberonul a puiul de caine nou nascut
Poate fi sistematizata astfel:
- Sterilizati flaconul si tetina prin fierbere in apa calda la 100°C, timp de 10 minute. Daca acest lucru nu este posibil, incercati sa le mentineti 10 – 15 minute in apa fierbinte ( min. 60 ° C ) pentru o cat mai buna igienizare. Ulterior asezati-le la uscat.
- Preparati cantitatea de substituient ce urmeaza sa fie administrata. In acest scop mixati foarte bine, laptele praf cu apa fierbinte, intr-un blender, conform instructiunilor, care insotesc substituientul ( in general 2 parti inlocuitor si 3 parti apa ). Raciti lichidul pana la temperatura de administrare : 37,5 – 38 ° C.
- Mixati foarte bine laptele praf cu apa (pentru a nu se forma cocoloase), pana la dizolvarea completa a inlocuitorului. Nu este suficienta amestecarea energica cu lingurita.
- Nu preparati o cantitate de substituient de lapte, mai mare decat consuma puii de catel in 24 de ore. Pastrati cantitatea suplimentara in frigider pana la urmatoarea masa. Inainte de o noua hranire a puiului, incalziti inlocuitorul pana la temperatura de administrare ( 37,5 – 38 ° C )
- Atasati tetina si picurati o cantitate minima de lichid nutritiv pe antebrat, pentru a-i verifica temperatura. Daca totul este OK treceti la hranirea puiului.
- Introduceti tetina usor in gura puiului si administrati ratia de inlocuitor.
- In timpul hranirii, catelul nou nascut va fi asezat pe burtica, cu capul ridicat usor in extensie ( pozitia naturala de alaptare ).
- Nu hraniti puiul in pozitia “ culcat pe spate “ ( asemanator cu cea a bebelusilor cand sunt alaptati ). Este nefireasca pentru catei si poate determina aerofagie ( cand puiul inghite aer ) sau aspirarea lichidului pe caile respiratorii superioare.
- Nu ridicati prea tare capul nou nascutului. Este obositor pentru pui, intensifica aerofagia si apare pericolul aspiratiei de lichid.
- In principiu, sfarsitul hranirii este semnalat de pui prin eliminarea tetinei din gura.
- In timpul alimentatiei cu biberonul a cateilor nou nascuti, acestea inghit, pe langa substituient, si o cantitate mai mare sau mai mica de aer. Pentru a evita aparitia colicilor, aerul inghitit trebuie eliminat. Culcati puiul cu capul pe umarul vostru si loviti usor spatele pana cand acesta eructeaza si elimina aerul ingerat.
- Dupa fiecare masa, masati usor cu un tampon umezit cu apa calda regiunea genitala si anala a puiulor nou nascuti, pentru stimularea urinarii si a defecarii. Voi reveni mai pe larg asupra subiectului in capitolul destinat igienei si mentinerii starii de sanatate a puiului.
- Curatati puiul cu un servetel umed ( fara alcool ) si asezati-l inapoi in cuib.
Greseli frecvente intalnite in timpul hranirii cu biberonul a cateilor nou nascuti
Se intampla, uneori, ca hranirea cu biberonul a puilor nou nascuti sa fie insotita de:- aparitia unor stari diareice ( de gravitate variabila ),
- voma,
- balonare abdominala
- aspirare accidentala de lichid pe caile respiratorii.
Aceste situatii, cu un potential de risc asupra starii de sanatate a nou nascutului, se datoreaza ( de cele mai multe ori ) unor greseli aparute in alimentatia puilor sau in modul de administrare al hranei.
Sa vedem, in continuare, care sunt cele mai frecvente greseli intalnite in cazul hranirii cu biberonul a puilor de caine nou nascuti si starile patologice generate de acestea:Pozitia de hranire
- Hranirea puilor in pozitie culcata pe spate ( asemanator alaptarii bebelusilor ) poate determina balonare abdominala si creste riscul aspirarii accidentale a substituientului pe caile respiratorii.
- Acelasi risc apare si in cazul extensiei accentuate a capului din timpul hranirii cu puiul aflat in pozitia normala de alimentare.
Temperatura de administrare a substituientului de lapte
- Temperatura scazuta a alimentului poate provoca stari de voma
- Daca este prea ridicata conduce la arsuri ale cavitatii bucale, urmate de dificultati in alimentatie sau chiar refuzul de a se hrani.
- Asigurati-va ca temperatura substituientului alimentar administrat este optima, 37,5 -38 ° C
Viteza de scurgere, din biberon, a lichidului alimentar
- Durata medie de hranire cu biberonul a puiului de caine trebuie sa fie intre 1 si 3 minute
- Scurgerea rapida a laptelui din biberon conduce la balonari, stari de voma si creste riscul aspiratiei accidentale de lichid pe caile respiratorii
- Un debit redus al substituientului de lapte matern, face ca puiul sa isi piarda interesul pentru hranire si ulterior sa refuze alimentarea cu biberonul.
Concentratia substituientului de lapte matern
- Daca inlocuitorul de lapte nu este reconstituit conform instructiunilor de prepare, acesta va fi ori
- prea concentrat - situatie care poate determina balonari, stari de voma si diaree
- prea diluat – caz in care, inlocuitorul nu furnizeaza suficienta energie metabolizabila si nutrienti esentiali. In aceasta ultima situatie, frecventa hranirii puilor va creste si cu toate acestea sporul in greutate nu va fi cel scontat.
- Prepararea si administrarea substituientului de lapte matern, in conditii de igiena desavarsita, reprezinta o conditie esentiala pentru prevenirea imbolnavirii puilor nou nascuti, hraniti cu biberonul.
- Inlocuitorul va fi preparat in vase curate iar apa folosita va fi fiarta in prealabil
- Pentru a evita alterarea si contaminarea cu bacterii potential patogene, nu preparati o cantitate mai mare de substituient decat este consumata de pui in 24 de ore,. Surplusul de lichid alimentar va fi pastrata in frigider, pana la urmatoarea hranire.
- Indepartati, prin spalare cu apa calda, resturile de inlocuitor de lapte ramase pe tetina si flacon dupa fiecare masa.
- Sterilizarea, sau cel putin igienizarea prin oparire cu apa fierbinte ( min. 60 ° C ) a tetinei si flaconului, este obligatorie inainte de fiecare folosire
- La fel de importanta este si administrarea hranei in conditii igienice de mediu. Hraniti puii in incaperi curate, aerisite, cu temperatura si umiditatea in limitele de confort ale puiului.
- Spalati-va pe maini inainte de prepararea si administrarea hranei puiului de caine nou nascut.
- Alimentarea si mentinerea puilor orfani in conditii igienice va fi mult mai stricta in cazul celor care nu au beneficiat de hranirea cu colostru matern in primele 24 de ore de viata.
Daca, cu toate masurile de preventie luate, starile mentionate continua sa persiste, va recomand sa consultati medicul veterinar pentru un examen clinic amanuntit al puilor.
Pentru orice informatii suplimentare despre animalul tau de companie sau diferite produse, contacteaza-ne la tel.0740592666 / 0726435883 sau prin formularul de contact. Suntem bucurosi se te putem ajuta. Echipa de medici veterinari ai PetPlaza.ro iti sta la dispozitie.
Nu uita! Pentru orice intrebare ai, noi avem un raspuns !
Postari conexe:
- "Hranirea cu Inlocuitori de Lapte a Cateilor", care incearca sa lamureasca de ce laptele de vaca nu este un substituent adecvat al laptelui matern
- "Cum Hranim un Pui de Catel Orfan ?". In aceasta postare am adus in discutie folosirea inlocuitorilor de lapte matern si cum putem determina daca puiul nou nascut este hranit corect.
Articol publicat initial pe Ghid de Nutritie Canina.Ro, Partener al Grupului Team Vet Med.
Este frustrant și stresant când un pui nu ia în greutate corespunzător, mai ales când pare activ și fără alte probleme evidente.
Având în vedere că refuză metodele alternative de hrănire și suge doar la mamă, chiar dacă pare vioi, stagnarea sau creșterea minimă în greutate indică faptul că probabil nu primește suficient lapte de la mamă pentru a susține o creștere sănătoasă.
Iată câteva aspecte pertinente de luat în considerare și sugestii:
Posibile cauze pentru aport insuficient de lapte:
Producția de lapte a mamei: Este posibil ca mama să nu producă suficient lapte pentru toți puii din cuib sau ca producția ei să nu fie optimă pentru a susține creșterea rapidă a acestui pui.
Competiția cu ceilalți pui: Dacă sunt mai mulți pui în cuib, este posibil ca acesta să nu reușească să concureze eficient pentru accesul la mamă și să fie împins de ceilalți.
Probleme de supt ale puiului: Chiar dacă suge, ar putea exista o problemă subtilă cu modul în care se atașează sau cu forța de supt, făcându-l să nu obțină suficient lapte într-un interval de timp.
Calitatea laptelui mamei: Deși mai puțin probabil dacă puiul este activ, ar putea exista o problemă cu calitatea laptelui mamei.
Ce puteți face în continuare (pași importanți):
Monitorizați atent sesiunile de alăptare: Observați cât de des se atașează puiul, cât timp suge efectiv (nu doar ține mamelonul în gură) și dacă pare mulțumit după sesiune.
Verificați starea mamei: Asigurați-vă că mama este bine hrănită cu o hrană de calitate pentru lactație, are acces constant la apă proaspătă și este într-un mediu liniștit și confortabil. Stresul la mamă poate afecta producția de lapte.
Cântăriți puiul de mai multe ori pe zi: O singură cântărire pe zi ar putea să nu ofere o imagine completă. Cântăriți-l dimineața și seara pentru a vedea tendința reală.
Discutați URGENT cu medicul veterinar: Având în vedere refuzul hrănirii artificiale și stagnarea în greutate, este crucial să contactați imediat medicul veterinar. El va putea evalua starea puiului, a mamei și va putea exclude alte cauze medicale. Medicul veterinar vă poate oferi sfaturi specifice situației dumneavoastră și, dacă este necesar, vă poate arăta tehnici sigure de hrănire asistată (inclusiv utilizarea tubului esofagian dacă celelalte metode eșuează complet și puiul este în pericol).
Suplimentarea (doar la recomandarea veterinarului): Dacă medicul veterinar consideră necesar, vă poate recomanda suplimentarea cu lapte praf special pentru căței. Acesta vă va instrui cu privire la cantitatea, frecvența și metoda de administrare (chiar dacă puiul refuză inițial, medicul vă poate oferi tehnici pentru a-l încuraja).
Asigurați-vă că puiul stă la căldură: Puii mici nu își pot regla bine temperatura corpului, iar frigul poate încetini metabolismul și afecta creșterea. Asigurați-vă că are un mediu cald și confortabil.
Despre suplimentele pe care le administrați:
Florentero, vitaminele și Vetaria Imuno: Aceste suplimente pot fi benefice, dar ele nu compensează un aport caloric insuficient. Dacă puiul nu primește suficient lapte, suplimentele singure nu vor rezolva problema creșterii în greutate. Ele sunt adjuvante, nu înlocuitori ai hranei.
În concluzie, deși puiul pare vioi, lipsa creșterii în greutate este un semn de alarmă și necesită o evaluare veterinară urgentă. Medicul veterinar este cel mai în măsură să identifice cauza exactă și să vă ofere soluțiile potrivite pentru a asigura o dezvoltare sănătoasă a puiului. Nu întârziați să solicitați ajutor profesional!
A avut scaun diareic ... cum pot preveni acest lucru?
Bea cam 30ml la o masa. Si doarme bine intre mese.
Sa il duc la veterinar?
Inainte de a-l duce la veterinar, incercati sa il hraniti cu un lapte mai concentrat. Este foarte probabil ca dilutia prea mare a inlocuitorului de lapte matern sa fie raspunzatoare pentru scaunul diareic si cresterea redusa in greutate a puiului.
Din nefericire sansele de supravietuire ale puilor care sufera de aceasca anomalie congenitala sunt minime. Datorita comunicarii directe intre caile aeriene superioare si cele digestive, oricand este posibila aspirarea in plaman a hranei (pmeumonia abingestis) cu urmari foarte grave pentru catel.
Indiferent de modul de hranire ales (cu biberonul sau seringa) riscul aspirarii de lichidpe caile respiratorii este acelasi. Poate, ca in cazul hranirii cu seringa sa aveti un control mai bun asupra cantitatii de hrana administrata.