Hranirea cu Biberonul a Puilor de Caine

Vom discuta aspectele practice legate de modul de hranire al puilor orfani si pricipalele greseli intalnite in alimentatia acestora.

Hranirea cu biberonul a puilor de caine orfani

Exista doua metode distincte prin care putem asigura alimentatia puilor de caine fara mama:

  • Alimentatia cu biberonul
  • Hranirea puilor prin intermediul sondei nasogastrice

Hranirea puilor prin intermediul sondei nasogastrice, nu este o modalitate utilizata frecvent. Aplicarea ei, in siguranta, presupune anumite cunostinte si abilitati, alaturi de un echipament de hranire adecvat.

O astfel de varianta trebuie luata in considerare in cazul cateilor nou nascuti debili sau slabiti, incapabili sa suga singuri. In aceste situatii interventia un medic veterinar, care poate realiza hranirea in conditii de siguranta, este binevenita.

O modalitate alternativa de hranire a puilor foarte mici, in primele zile de viata, o reprezinta administrarea substituentului de lapte cu ajutorul unei seringi de 5 – 10 ml. Introducem capatul liber in gura puiului dupa care, actionand usor pistonul, eliberam constant cantitati reduse de lichid nutritiv.

Administrarea substituentului de lapte matern cu ajutorul biberonului, reprezinta modalitatea practica cel mai des folosita la hranirea puilor nou nascuti orfani. Este:

  • comoda,
  • usor de aplicat ( nu necesita cunostinte sau abilitati deosebite )
  • permite monitorizarea cantitatilor de aliment ingerate la o masa.

Ca dezavantaje amintim:

  • Metoda este consumatoare de timp ( aspect deloc de neglijat cand avem de hranit un mare de pui )
  • Exista riscul aspiratiei accidentale a unor cantitati de lichid pe caile respiratorii superioare.

Kiturile pentru hranirea artificiala cu biberonul a puilor nou nascuti ( flacon + tetine ) pot fi achizitionate din pet-shop-uri sau farmacii veterinare.Pentru a alege setul porivit asigurati-va ca acesta:

  • Rezista fara modificari la igienizarea repetata prin oparire cu apa fierbinte ( min. 60°C ). Ideal ar fi ca setul sa poata fi sterilizat, prin fierbere in apa la 100° C, dupa fiecare utilizare,
  • Recipientul prezinta gradatii vizibile, care sa ajute la monitorizarea cantitatilor de lichid nutritiv ingerate de pui la o masa.
  • De asemenea volumul flaconului trebuie corelat cu cantitatea de substituent ce urmeaza sa fie administrata odata. Nu este recomandata intreruperea hranirii in timpul unei mese, pentru reumplerea recipientului.
  • Tetina, de preferinta din cauciuc natural, are dimensiunea, consistenta si elasticitatea cat mai apropiate de cea a mamelonului catelei. Pentru a stimula reflexul de supt, tetina trebuie sa umple complet cavitatea orala a puiului de caine.

Un element important, care conditioneaza eficacitatea alimentatiei cu biberonul, il reprezinta diametrul orificiului de scurgere a lichidului, practicat la nivelul tetinei.

Daca acesta este prea mare, exista pericolul aspiratiei de lichid pe caile respiratorii superioare. Aparitia balonaselor de lapte la nivelul narilor puiului hranit, impune oprirea imediata a administrarii hranei si schimbarea tetinei cu una cu un orificiu mai mic.

O tetina cu diametrul orificiului prea mic, face ca puiul de caine sa depuna un efort prea mare pentru a suge. Prin urmare isi va pierde rapid interesul si va refuza hranirea.

Stabilirea diametrului corect al orificiului tetinei 

Umpleti flaconul cu lichid si atasati tetina. Intoarceti biberonul cu capul in jos si observati scurgerea lichidului.

  • Daca acesta se scurge usor si cu un debit crescut, orificiul este prea mare.
  • Orificiul este prea mic daca lichidul se scurge in picaturi sau este nevoie sa exercitam o presiune mare asupra flaconului pentru evacuarea continua a acestuia.
  • Diametrul este corect stabilit, daca lichidul curge continuu, cu aspect filiform si este nevoie sa exercitam o presiune minima asupra flaconului pentru a mentine jetul constant.

Rutina hranirii cu biberonul a puiul de caine nou nascut

Poate fi sistematizata astfel:

  1. Sterilizati flaconul si tetina prin fierbere in apa calda la 100°C, timp de 10 minute. Daca acest lucru nu este posibil, incercati sa le mentineti 10 – 15 minute in apa fierbinte ( min. 60 ° C ) pentru o cat mai buna igienizare. Ulterior asezati-le la uscat.
  2. Preparati cantitatea de substituient ce urmeaza sa fie administrata. In acest scop mixati foarte bine, laptele praf cu apa fierbinte, intr-un blender, conform instructiunilor, care insotesc substituientul ( in general 2 parti inlocuitor si 3 parti apa ). Raciti lichidul pana la temperatura de administrare : 37,5 – 38 ° C.
    • Mixati foarte bine laptele praf cu apa (pentru a nu se forma cocoloase), pana la dizolvarea completa a inlocuitorului. Nu este suficienta amestecarea energica cu lingurita.
    • Nu preparati o cantitate de substituient de lapte, mai mare decat consuma puii de catel in 24 de ore. Pastrati cantitatea suplimentara in frigider pana la urmatoarea masa. Inainte de o noua hranire a puiului, incalziti inlocuitorul pana la temperatura de administrare ( 37,5 – 38 ° C )
  3. Atasati tetina si picurati o cantitate minima de lichid nutritiv pe antebrat, pentru a-i verifica temperatura. Daca totul este OK treceti la hranirea puiului.
  4. Introduceti tetina usor in gura puiului si administrati ratia de inlocuitor.
    • In timpul hranirii, catelul nou nascut va fi asezat pe burtica, cu capul ridicat usor in extensie ( pozitia naturala de alaptare ).
    • Nu hraniti puiul in pozitia “ culcat pe spate “ ( asemanator cu cea a bebelusilor cand sunt alaptati ). Este nefireasca pentru catei si poate determina aerofagie ( cand puiul inghite aer ) sau aspirarea lichidului pe caile respiratorii superioare.
    • Nu ridicati prea tare capul nou nascutului. Este obositor pentru pui, intensifica aerofagia si apare pericolul aspiratiei de lichid.
  5. In principiu, sfarsitul hranirii este semnalat de pui prin eliminarea tetinei din gura.
  6. In timpul alimentatiei cu biberonul a cateilor nou nascuti, acestea inghit, pe langa substituient, si o cantitate mai mare sau mai mica de aer. Pentru a evita aparitia colicilor, aerul inghitit trebuie eliminat. Culcati puiul cu capul pe umarul vostru si loviti usor spatele pana cand acesta eructeaza si elimina aerul ingerat.
  7. Dupa fiecare masa, masati usor cu un tampon umezit cu apa calda regiunea genitala si anala a puiulor nou nascuti, pentru stimularea urinarii si a defecarii. Voi reveni mai pe larg asupra subiectului in capitolul destinat igienei si mentinerii starii de sanatate a puiului.
  8. Curatati puiul cu un servetel umed ( fara alcool ) si asezati-l inapoi in cuib.
Sunteti liberi ! Nu mai aveti nimic de facut pana la urmatoarea masa.

Greseli frecvente intalnite in timpul hranirii cu biberonul a cateilor nou nascuti

Se intampla, uneori, ca hranirea cu biberonul a puilor nou nascuti sa fie insotita de:
  • aparitia unor stari diareice ( de gravitate variabila ),
  • voma,
  • balonare abdominala
  • aspirare accidentala de lichid pe caile respiratorii.

Aceste situatii, cu un potential de risc asupra starii de sanatate a nou nascutului, se datoreaza ( de cele mai multe ori ) unor greseli aparute in alimentatia puilor sau in modul de administrare al hranei.

Sa vedem, in continuare, care sunt cele mai frecvente greseli intalnite in cazul hranirii cu biberonul a puilor de caine nou nascuti si starile patologice generate de acestea:

Pozitia de hranire

  • Hranirea puilor in pozitie culcata pe spate ( asemanator alaptarii bebelusilor ) poate determina balonare abdominala si creste riscul aspirarii accidentale a substituientului pe caile respiratorii.
  • Acelasi risc apare si in cazul extensiei accentuate a capului din timpul hranirii cu puiul aflat in pozitia normala de alimentare.

Temperatura de administrare a substituientului de lapte

  • Temperatura scazuta a alimentului poate provoca stari de voma
  • Daca este prea ridicata conduce la arsuri ale cavitatii bucale, urmate de dificultati in alimentatie sau chiar refuzul de a se hrani.
  • Asigurati-va ca temperatura substituientului alimentar administrat este optima, 37,5 -38 ° C

Viteza de scurgere, din biberon, a lichidului alimentar

  • Durata medie de hranire cu biberonul a puiului de caine trebuie sa fie intre 1 si 3 minute
  • Scurgerea rapida a laptelui din biberon conduce la balonari, stari de voma si creste riscul aspiratiei accidentale de lichid pe caile respiratorii
  • Un debit redus al substituientului de lapte matern, face ca puiul sa isi piarda interesul pentru hranire si ulterior sa refuze alimentarea cu biberonul.

Concentratia substituientului de lapte matern

  • Daca inlocuitorul de lapte nu este reconstituit conform instructiunilor de prepare, acesta va fi ori
    • prea concentrat - situatie care poate determina balonari, stari de voma si diaree
    • prea diluat – caz in care, inlocuitorul nu furnizeaza suficienta energie metabolizabila si nutrienti esentiali. In aceasta ultima situatie, frecventa hranirii puilor va creste si cu toate acestea sporul in greutate nu va fi cel scontat.
Conditiile de hranire
  • Prepararea si administrarea substituientului de lapte matern, in conditii de igiena desavarsita, reprezinta o conditie esentiala pentru prevenirea imbolnavirii puilor nou nascuti, hraniti cu biberonul.
  • Inlocuitorul va fi preparat in vase curate iar apa folosita va fi fiarta in prealabil
  • Pentru a evita alterarea si contaminarea cu bacterii potential patogene, nu preparati o cantitate mai mare de substituient decat este consumata de pui in 24 de ore,. Surplusul de lichid alimentar va fi pastrata in frigider, pana la urmatoarea hranire.
  • Indepartati, prin spalare cu apa calda, resturile de inlocuitor de lapte ramase pe tetina si flacon dupa fiecare masa.
  • Sterilizarea, sau cel putin igienizarea prin oparire cu apa fierbinte ( min. 60 ° C ) a tetinei si flaconului, este obligatorie inainte de fiecare folosire
  • La fel de importanta este si administrarea hranei in conditii igienice de mediu. Hraniti puii in incaperi curate, aerisite, cu temperatura si umiditatea in limitele de confort ale puiului.
  • Spalati-va pe maini inainte de prepararea si administrarea hranei puiului de caine nou nascut.
  • Alimentarea si mentinerea puilor orfani in conditii igienice va fi mult mai stricta in cazul celor care nu au beneficiat de hranirea cu colostru matern in primele 24 de ore de viata.

Daca, cu toate masurile de preventie luate, starile mentionate continua sa persiste, va recomand sa consultati medicul veterinar pentru un examen clinic amanuntit al puilor.

Pentru orice informatii suplimentare despre animalul tau de companie sau diferite produse, contacteaza-ne la tel.0740592666 / 0726435883 sau prin formularul de contact. Suntem bucurosi se te putem ajuta. Echipa de medici veterinari ai PetPlaza.ro iti sta la dispozitie.

Nu uita! Pentru orice intrebare ai, noi avem un raspuns !

Postari conexe:

Articol publicat initial pe Ghid de Nutritie Canina.Ro, Partener al Grupului Team Vet Med.