De Cate Ori pe Zi Hranim un Pui de Catel Adoptat ?

În postările anterioare am discutat despre inlocuitorii de lapte matern si modalităţile de hranire artificială a puilor de caţel adopţati. Acum este timpul sa vedem de câte ori hrănim, in primele săptămâni de viaţă, un pui de catel orfan. De asemenea vom fixa reperele pentru trecerea treptata la alimentaţia solidă şi pregătirea pentru inţărcare a puilor.

De cate ori pe zi hranim un pui de catel orfan

Frecvenţa hrănirii cu biberonul a puilor de căţel nou născuţi adoptaţi sau orfani, este condiţionată de:

  • cantitatea limitată de inlocuitor de lapte ce poate fi administrată la o masă ( intre 5 si 20 ml in primele săptămâni de viaţă ) si
  • volumul total de hrană, necesar in 24 h, pentru a acoperi integral cerinţele nutriţionale si energetice.

Raportat la aceste criterii, nou născuţii orfani vor fi hrăniţi astfel:

  • o masă la fiecare 2 h, in primele 48 – 72 ore după naştere
  • o dată la trei ore ziua si 2 mese la interval de 4 ore in timpul nopţii, incepând din ziua 2 – 4 şi până la sfârşitul primei săptămâni de viaţă.
  • in săptămâna a II – a: o masă la fiecare 4 ore ziua si un biberon, la interval de 6 ore, in cursul nopţii
  • in săptămâna a III –a : 4 – 5 mese pe zi şi nici o masa in cursul noptii, sunt suficiente in cazul puilor hrăniţi corespunzător până la această vârstă
  • Din săptămâna a IV – a: 4 mese / zi.

Evident aceste date sunt estimări medii. Numărul de mese si frecvenţa hrănirilor sunt condiţionate de ritmul propriu de creştere şi dezvoltare al puiului.

Nou născutul flămând işi mişcă in permanenţă capul in dreapta si stânga, căutând mamelonul căţelei. De asemenea incearcă să sugă obiectele din cuib sau chiar pe ceilalţi fraţi.

Din momentul in care puii de câine îşi deschid complet ochii şi se pot ţine pe picioare ( aproximativ ziua 25 ), ar trebui obişnuiţi să lipăie din vase inlocuitorul de lapte matern.

În acest scop, inainte de fiecare hrănire cu biberonul, turnăm o cantitate mică de inlocuitor într-un vas plat ( iniţial ) şi vom incuraja puii să-l consume. Pe măsură ce puii se obişnuiesc cu noua modalitate de hrănire, cantitatea de substituient administrată astfel va creşte progresiv. Cu toate acestea, nu este indicată oprirea completă a administrarii inlocuitorului de lapte cu biberonul inainte de momentul inţărcării ( aprox. varsta de 6 săptămâni ).

Diversificarea alimentaţiei puiului de câine

De cate Ori pe Zi Hranim un Pui de Catel ?Începănd cu săptamâna 3 – 4 de viaţa meniul zilnic al puilor de câine urmează să fie diversificat treptat, prin introducerea alimentelor solide alături de inlocuitorul de lapte.

Folosirea hranei granulate superpremium de tip starter sau a celei destinate juniorilor reprezintă o opţiune excelentă. Aceste sortimente de hrană uscată sunt special formulate pentru a întruni cerinţele nutriţionale şi energetice ale puilor de câine. Au un grad ridicat de digestibilitate şi se absorb cu uşurintă, pentru a nu solicita intens aparatul digestiv sensibil al juniorilor.

  • Pentru inceput mixati o cantitate mică de granule cu inlocuitorul de lapte sau apă caldă până obţineţi o pastă de consistenţa unui terci.
  • Luaţi pe deget o cantitate minimă de amestec, pe care o introduceţi in gura puiului pentru a-l obişnui cu noul gust.
  • Pe masură ce caţelul se acomodează cu noul aliment, creşteţi gradual cantitatea administrată. În paralel scădem volumul de inlocuitor administrat.
  • Consistenţa terciului urmează sa crească progresiv, astfel incât la sfârşitul săptămânii a 6 – a puiul de câine sa fie capabil sa consume ca atare hrana granulata (neumezită cu apă sau inlocuitor de lapte).

Ca repere estimative, se consideră că puiul de câine ar trebui să consume trei mese de hrana semisolida pe zi, incepând cu saptamana 4 –a. Numărul acestor mese va creşte constant astfel incât, la momentul intarcarii ( saptamana 6 – 8 ) puiul să fie capabil să se hrănească exclusiv cu hrana uscată.

SFAT: Nu pregătiţi o cantitate de terci mai mare decât se consumă la o hrănire, intrucât alimentul se alterează foarte repede.

O altă opţiune privind introducerea hranei solide în alimentaţia puilor de câine, o reprezintă hrana preparată în casă.

  • În această situaţie, incepem prin a administra cantităţi reduse de griş preparat cu inlocuitorul de lapte.
  • Dupa 2-3 zile vom adăuga treptat in griş, gălbenuş ras de ou proaspăt fiert, 2 - 3 bucăţi ficat de pasăre fiert şi tocat mărunt, morcovi rasi, branza proaspata de vaca.
  • Începând cu săptămâna V–a, putem să introducem în alimentaţia puilor, carnea de pasăre sau vită. Aceasta va fi bine fiartă, tocată mărunt şi amestecată cu orez si morcovi raşi.
  • La fel ca în cazul hranei uscate, până în momentul intărcării,  puiul de câine trebuie sa fie capabil să consume doar alimente solide.

Evident, acest gen de hrană este mult mai apropiată de cea naturală, are un gust mai bun şi va fi consumată cu plăcere de către pui. Din păcate nu intotdeauna este o alimentaţie echilibrată, care să acopere integral atât cantitativ cât şi calitativ, cerinţele nutriţionale şi energetice ale puilor de câine.

Alegerea unuia sau a altui gen de alimentaţie pentru animalul de companie reprezintă o opţiune a fiecărui deţinător. Personal, consider că dieta în care sortimentul de hrana uscata ( considerat ca aliment de baza ) este înlocuit ocazional, la intervale neregulate, de hrana pregatită in casă sau de cea umedă (conservă sau plic), asigură câinelui nostru o alimentaţie echilibrată şi satisfăcătoare din toate punctele de vedere.

De Cate Ori pe Zi Hranim un Pui de Catel ?In rezumat:

  • Hrănirea puilor nou născuţi orfani cu biberonul, reprezintă modalitatea cel mai frecvent utilizată pentru administrarea substituientului de lapte matern
  • Kiturile de administrare ( flacon + tetină ) pot fi achiziţionate din pet shop-uri sau farmacii veterinare. Produsul optim trebuie sa intrunească o serie de criterii legate de:
    • volumul de aliment, care trebuie administrat la o masă şi
    • posibilităţile de igienizare ale flaconului si tetinei.
  • Acordaţi o atenţie crescută orificiului de scurgere, a inlocuitorului de lapte, practicat in tetină. Diametrul optim al acestuia permite curgerea lină a lichidului din flacon cu un efort minim din partea puiului alimentat. Un diametru neadecvat poate determina stări patologice ( balonare, vomă, aspirarea accidentală a substituientului pe căile respiratorii ) sau refuzul hranei.
  • Hrănirea cu biberonul a puilor de cătel orfani se desfăşoară pe baza unei rutine zilnice.
  • Greşelile in alimentaţia artificială a nou născuţilor se repercutează direct asupra stării generale de sănătate a acestora. Cele mai frecvente greşeli sunt legate de:
    • poziţia de hrănire,
    • temperatura, viteza de scurgere si concentraţia substituientului de lapte matern administrat,
    • raţia zilnică
    • igiena alimentaţiei.
  • Frecvenţa hrănirii este condiţionată de volumul relativ mic al stomacului puilor şi de cantitatea de lichid alimentar necesară zilnic pentru a acoperi integral cerinţele nutriţionale şi energetice.
  • Introducerea in meniul zilnic a alimentelor solide, poate să inceapă din săptămâna 3 – 4 de viaţă. Aportul de alimente solide va creşte gradual, concomitent cu scăderea cantităţilor de înlocuitor de lapte administrate.
  • Putem opta între introducerea in meniul zilnic al puilor a hranei preparate in casă, sau a sortimentelor granulate de tip starter sau destinată cateilor juniori..
  • In momentul inţărcării (săptămâna 6 - 8 de viaţă ) puiul de câine trebuie să fie capabil să consume integral hrana uscată.
  • Dupa inţărcare, ingrijirea şi alimentaţia puilor de câine orfani este similară cu cea a puilor crescuţi natural de mamă.
  • Dacă programul de hrănire al puilor orfani este unul adecvat, sporul zilnic in greutate va fi apropiat (ca valoare) de cel al puilor crescuţi natural de mamă, iar in momentul intărcării diferenţele de creştere între cele două categorii sunt minime.

Pentru orice informatii suplimentare despre animalul tau de companie sau diferite produse, contacteaza-ne la tel.0740592666 / 0726435883 sau prin formularul de contact. Suntem bucurosi se te putem ajuta. Echipa de medici veterinari ai PetPlaza.ro iti sta la dispozitie.

Nu uita! Pentru orice intrebare ai, noi avem un raspuns !