Calatoria cu Avionul a Cainelui Sau a Pisicii Partea II-a

In partea a II a articolului Calatoria cu Avionul Impreuna cu Cainele sau Pisica – Ghid in Alegerea Custii de Transport Optime, vom discuta despre:
- Cerintele minime pe care trebuie sa le indeplineasca o cusca pentru a corespunde reglementarilor IATA privind transportul cainilor in cala avionului.
- Masurarea cainelui si dimensionarea corecta a custii de transport.
- Recomandari privind achizitia unui astfel de accesoriu
- Reglementari ale principalilor operatori de zbor din Romania, privitoare la transportul animalelor de companie.
- Tarom
- Blue Air
- Wizz Air
Cerinte Minime pe Care Trebuie sa le Indeplineasca o Cusca Destinata Transportului in Cala al Animalelor de Companie.
Similar cu transportul cainilor sau al pisicilor in cabina pasagerilor, calatoria acestora in cala avionului se realizeaza in custi speciale, care trebuie sa indeplineasca un set de criterii stricte.
Mai precis cusca de transport trebuie sa fi conforma atat cu reglementarile IATA ( International Air Transport Association ), cat si cu normele specifice, stabilite de fiecare companie aeriana.
In concluzie, inainte de a achizitiona o cusca de transport (conforma IATA), informeaza-te telefonic sau de pe siteul oficial al operatorului de zbor, care sunt cerintele lor in legatura cu acest accesoriu.
In caz contrar, exista sanse ca transportorul sa nu fie acceptat, chiar daca corespunde regulilor generale stabilite de IATA.
Sa vedem acum, care sunt cerintele minime generale, pe care trebuie sa le indeplineasca o cusca pentru a fi conforma IATA.
- Sa aiba un design robust si sa fie suficient de rezistenta pentru a mentine in interior si a proteja animalul de companie, pe toata durata zborului.
- Cusca poate fi din material plastic rigid, metal, fibra de sticla sau lemn.
- Atentie: nu toate companiile aeriene accepta custi din lemn (ex: Air France sau KLM).
- De asemenea nu sunt acceptate custile metalice pliabile.
Dimensiunile custii trebuie sa permita cainelui:
- Sa stea in picioare, fara sa atinga plafonul cu capul.
- Sa se poata intoarce nestingherit
- Sa se intinda pe jos in pozitie naturala, relaxata.
- Nota: Acest criteriu este cel mai important. El poate face diferenta intre a fi acceptat sa te imbarci insotit de animalul tau de companie sau nu.
- Daca cusca, in care este transportat animalul de companie, nu ii permite acestuia sa realizeze miscarile amintite (sau le face cu greutate), operatorul aerian iti poate refuza imbarcarea cainelui / pisicii pe considerentul ca acesta calatoreste inconfortabil.
- Din acest motiv va fi agitat si prezinta un risc pentru transport.
- Rasele brahicefalice (mops, bulldog francez sau englez, shih tzu, boxer, etc) au nevoie de o cusca mai mare (comparativ cu cea destinata celorlalte rase cu dimensiuni corporale similare) pentru a fi acceptata de operatorii de zbor..
- Constructia custii trebuie sa asigure o circulatie optima a aerului in interior. In acest sens, este obligatoriu ca peretii laterali sa prezinte o serie de perforatii, care sa permita o ventilatie corespunzatoare.
- Ca regula generala, suprafata fantelor pentru circulatia aerului trebuie sa fie minim 16%, din suprafata totala a peretilor custii.
- Numarul minim de pereti perforati este 2 (pentru curse de scurta durata) respectiv 4 pentru cursele internationale lungi.
- Sunt permise perforatii suplimentare in acoperis, atat timp cat acestea nu afecteaza rezistenta transportorului.
- Fantele de aerisire nu trebuie sa fie obturate in nici un fel
- Dimensiunea fantelor de aerisire sau distanta dintre gratiile usii (peretilor, in cazul custilor metalice) nu trebuie sa permita cainelui / pisicii, sa–si scoata in exterior membrele, nasul sau oricare alte parte a corpului.
- De asemenea nu trebuie sa lase animalul de companie sa atinga personalul care manuieste cusca in timpul imbarcarii sau al calatoriei.
- Acoperisul va fi solid. Dupa cum am amintit sunt permise perforatii pentru asigurarea ventilatiei, cu conditia sa nu afecteze rezistenta acestuia.
- Nu sunt recomandate custile cu acces in interior prin acoperis.
- Podeaua trebuie sa fie solida si sa nu permita scurgerea in exterior a lichidelor. Se recomanda ca ea sa fie acoperita cu un material absorbant (Pet Paduri sau ziare, NU nisip, silicat sau alte produse pentru litiere)
- Manerul sau manerele destinate manipularii transportorului, trebuie sa fie dispuse pe latura lunga a acestuia.
- Tototdata ele trebuie sa previna posibilitatea ca animalul gazduit sa poata atinge persoana care deplaseaza cusca. Usa de acces trebuie sa fie suficient de rezistenta pentru a nu permite cainelui sa iasa din cusca, chiar si in conditiile in care s-ar izbi de ea in mod repetat.
- Se recomanda ca aceasta sa fie din grilaj metalic, dar se accepta si cele din plastic dur.
- Distanta dintre barele usii metalice (diametrul perforatiilor, in cazul celor din plastic) sa fie astfel dimensionata, incat sa nu permita cainelui sa-si scoata membrele sau botul in exterior. Aceasta masura este menita sa previna posibilele raniri ale cainelui in cazul unor turbulente sau alte situatii neasteptate.
- Accesul in cusca (obligatoriu) sa fie prevazut cu un sistem sigur de inchidere, dublat cu un arc metalic si blocatoare cu o lungime de cel putin 1.6 cm.
- Multe din companiile aeriene solicita securizarea suplimentara a usii prin legaturi amplasate in toate cele patru colturi
- Cusca de transport va fi dotata cu boluri de hrana si apa. Acestea vor fi amplasate in interior, in fata pe usa de acces.
- Trebuie asigurata posibilitatea de reumplere din exterior a acestor vase, fara a fi fi nevoie sa se deschida usa.
- FARA ROTI ! Daca cusca este prevazuta cu roti acestea vor fi indepartate inainte de check-in.
In continuare, sa vedem cateva modele de custi, pentru transportul in cala al animalelor de companie, care corespund normelor IATA si care sunt acceptate de majoritatea companiilor aeriene.
#1 BEST SALE ! Cusca Transport Avion Caini sau Pisici SKUDO
Designul si constructia custii respecta in totalitate reglementarile IATA in privinta transportului aerian al animalelor de companie.
Prin urmare produsul este in general acceptat de companiile aeriene pentru transportul in cala al cainilor.
Acest accesoriu îţi va asigura un voiaj comod, confortabil si in conditii de securitate sporită pentru toti participantii.
Cusca Transport Skudo prezintă următoarele caracteristici tehnice:
- Cele doua jumatati (superioara si inferioara) ale custii sunt realizate din material plastic de calitate superioara, care confera produsului robustete, durabilitate si rezistenta crescuta la solicitari intense.
- Partile componente se imbina ferm cu ajutorul clipsurilor laterale de prindere. Pentru un plus de siguranta, acestea sunt prevazute cu un sistem de blocare, care mentin cusca stabila chiar si in timpul deplasarilor lungi.
- Începând cu varianta S – M, accesoriul are în partea superioara 2 compartimente largi pentru pastrarea recompenselor sau a altor accesorii (lesa, ham, jucarii, etc) .
- Modelul S are un maner ergonomic, care permite transportul în mână al cuştii si este destinat pisicilor sau cainilor de talie foarte mica..
- Modelele S – M, M, M – L şi L sunt dotate cu un maner, pentru tractare in conditiile in care transportorul a fost dotat cu roti (accesoriu neinclus, dar disponibil pentru achizitionare).
- Peretii laterali ai partii superioare prezinta o serie de fante, care asigura o ventilatie optima a spatiului din interior.
- Accesul in cusca este prevazut cu o usa realizata dintr-un grilaj metalic solid.
- Asigura mentinerea sub observatie a animalului de companie.
- Este prevazut cu un sistem de inchidere sigur, care impiedica deschiderea accidentala in timpul deplasarii.
- Cusca este suficient de spatioasa, pentru a permite cainelui sa se ridice in picioare, in cursul deplasarilor.
- Este disponibila in mai multe variante de marime, corelate cu talia si greutatea cainelui.

# 2. Cusca Gulliver Pentru Transportul Cainilor in Cala Avionului
Designul si constructia custii respecta in totalitate reglementarile IATA in privinta transportului aerian al animalelor de companie.
Cusca pentru Transport Gulliver prezintă următoarele caracteristici tehnice:
- Cele doua jumatati (superioara si inferioara) ale custii sunt realizate din material plastic de calitate superioara, care confera produsului robustete, durabilitate si rezistenta crescuta la solicitari intense.
- Partile componente se imbina ferm cu ajutorul clipsurilor laterale de prindere. Pentru un plus de siguranta, acestea sunt prevazute cu un sistem de blocare, care mentin cusca stabila chiar si in timpul deplasarilor lungi.
- Partea superioara prezinta 2 compartimente largi pentru depozitare.
- Cusca este dotată cu un maner, excelent pentru tractarea transportorului in conditiile in care a fost dotat cu roti (accesoriu neinclus, dar disponibil pentru achizitionare).
- Peretii laterali ai partii superioare prezinta o serie de fante, care asigura o ventilatie optima a spatiului din interior.
- Accesul in cusca este prevazut cu o usa realizata dintr-un grilaj metalic solid.
- Asigura mentinerea sub observatie a animalului de companie.
- Este prevazut cu un sistem de inchidere, care impiedica deschiderea accidentala in timpul deplasarii.
- Cusca este suficient de spatioasa, pentru a permite cainelui sa se ridice in picioare, in cursul deplasarilor.
- Include un hranitor din plastic, accesibil din exterior. Acesta permite animalului transportat sa se hraneasca ori de cate ori vrea.
- Cusca este disponibila in mai multe variante de marime, corelate cu talia si greutatea cainelui.
De peste 4 ani, consiliem clientii nostri in legatura cu alegerea celui mai potrivit transportor destinat calatoriilor cu animalele de companie. Pentru orice nelamuriri sau informatii suplimentare, te rog sa ne suni la telefon 0740592666 si iti vom oferi tot suportul necesar

Masurarea Cainelui si Stabilirea Dimensiunilor Optime Ale Custii de Transport cu Avionul
Alegerea unei custi de transport adecvate cainelui tau, reprezinta un element crucial pentru siguranta si confortul lui pe durata zborului.
Totodata este criteriul care poate face diferenta intre a fi acceptat sau nu la bordul avionului, insotit de animalul de companie.
Dupa cum am precizat anterior, pentru a corespunde Normelor IATA, spatiul interior delimitat de peretii custii pentru transportul aerian al animalului de companie, trebuie sa-i permita acestuia:
- Sa stea in picioare, fara sa atinga cu capul tavanul custii.
- Sa se poata roti nestingherit
- Sa se intinda pe jos in pozitie naturala, relaxata.
Primul pas in alegerea custii optime, care sa respecte conditiile impuse, il reprezinta masurarea cainelui tau.
Determinarea corecta a dimensiunilor corporale se realizeaza cu cainele asezat pe o suprafata plana, sprijinit cu toate cele 4 membre pe sol (pozitie patrupodala normala), gatul intins, capul orientat inainte si coada ridicata.
Masuratorile efectuate cu animalul de companie in pozitia asezat sau culcat, conduc la rezultate eronate fara nici o utilitate practica.
Ca instrument de măsurare poti folosi un metru de croitor sau o ruletă.
Cu animalul asezat in pozitia mentionata vei masura urmatoarele dimensiuni ale corpului:
- Lungimea cainelui de la varful nasului la baza cozii – Marimea se noteaza cu A.
- Distanta de la podea pana la nivelul articulatiei cotului – valoarea obtinuta se noteaza cu B
- Latimea corpului la nivelul umerilor. Pentru determinarea acestei valori vei masura dinstanta (in linie dreapta) dintre cei doi omoplati ai cainelui. Rezultatul obtinut il notezi cu C
- Inaltimea cainelui de la podea pana la varful capului ( in cazul exemplarelor cu urechi cazute, Cocker de exemplu), respectiv varful urechilor pentru cei cu urechi ridicate (ex: Ciobanesc German). Noteaza cu D rezultatul obtinut.
Pentru o mai buna intelegere vezi imaginea care insoteste titlul
Dupa ce ai masurat cainele si ai obtinut cele 4 valori (notate A, B, C, D) poti trece la determinarea dimensiunilor minime pe care trebuie sa le aibe cusca de transport pentru a fi conforma cu reglementarile internationale IATA.
Lungimea custii
- Trebuie sa fie cel putin egala cu lungimea cainelui (A) plus jumatate din valoarea distantei de la podea, la nivelul articulatiei cotului (B)
- Formula de calcul: L = A + ½ B
Latimea custii
- Va fi cel putin egala cu de 2 ori latimea corpului animalului la nivelul umerilor (C)
- Formula de calcul: l = 2 x C
Inaltimea custii
- Este egala cu inaltimea cainelui (D) plus 7,62 cm (3 inch)
- Formula de calcul: H = D + 7.62 cm (3 inch)
Rezultatele obtinute reprezinta dimensiunile minime pe care trebuie sa le aiba cusca in care urmeaza sa fie transportat cainele tau, in cala avionului.
Acum poti trece la achizitia ei. Tot ce trebuie sa faci este sa:
- Intri pe pagina Transport Caini si Cazare / Conforme IATA
- Compari rezultatele obtinute cu cele din Tabelul de Marimi al produsului agreat
- In final, sa alegi modelul ale carui dimensiuni sunt similare sau putin mai mari decat cele pe care le-ai obtinut in urma calculelor.
- Daca cainele tau apartine raselor cu "bot turtit" (brahicefalice: (mops, bulldog francez sau englez, shih tzu, boxer, etc) nu uita ca ai nevoie de o cusca mai mare cu un numar decat cea rezultata din calcule.
Ar fi recomandat ca inainte de cumparare sa intrebi operatorul aerian cu care urmeaza sa calatoresti, daca accepta o cusca cu dimensiunile respective.
Cu titlu informativ:
Blue Air accepta custi, pentru transportul in cala, cu dimensiuni maxime de 120 x 80 x 80 cm, iar Tarom orice cusca, cu dimensiuni standard IATA, corelate cu cele cainelui.
Verifica in permanenta ! Este singura modalitate prin care te poti asigura ca nu vei avea neplaceri la imbarcarea in avion.
La finalul Ghidului – Calatoria cu Avionul a Cainelui sau Pisicii, cateva din reglementarile principalilor operatori de zbor, privind transportul animalelor de companie, asa cum apa pe siteurile oficiale.
Compania Aeriana Blue Air
In cabina de pasageri se accepta transportul animalelor vii de mici dimensiuni din clasa PET (animal de companie + cusca, totalul fiind de maxim 6kg) caini sau pisici, in custi speciale, cu obligatia proprietarului de a tine cusca in brate sau sub scaunul din fata pe durata zborului.
In acest caz transportul se face contra unei taxe de 35 EUR/ animal/ segment de zbor daca biletul / SSR-ul este achizitionat de pe website-ul Blue Air si contra unei taxe de 50 EUR/ animal/ segment de zbor daca acest serviciu este achizitionat prin Departamentul Reservation and Customer Service sau in aeroport.
In cala de bagaje pot fi transportate animale vii de talie medie, caini sau pisici, in custi standardizate in conformitate cu reglementarile IATA, dar nu mai mult de trei pe un zbor.
Transportul se poate face contra cost, la tariful de 75 EUR/animal/ segment de zbor aplicabil la greutatea bruta (cusca plus animal) daca biletul este achizitionat de pe website-ul Blue Air si 100 EUR/ animal/ segment de zbor daca serviciul este achizitionat prin Departamentul Reservation and Customer Service sau in aeroport.
Animalul transportat + cusca nu trebuie sa depaseasca impreuna 32KG.
Pentru a calatori cu animalul de companie intr-un stat membru al UE, animalele vii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa aiba un microcip implantat sub piele;
- sa aiba carnet de sanatate;
- vaccinul antirabic sa fie valabil;
- sa aiba pasaport pentru animale, eliberat de medicul veterinar.
Pe destinatiile Marea Britanie si Irlanda nu se accepta transportul animalelor vii, nici in cabina de pasageri, nici in cala de bagaje.
Pentru cursele Bucuresti-Cluj, Cluj-Bucuresti, Bucuresti-Timisoara, Timisoara-Bucuresti, Timisoara-Constanta, Constanta-Timisoara, Bucuresti-Arad, Arad-Bucuresti, Bucuresti-Florenta si Florenta-Bucuresti, nu se accepta transportul animalelor de companie in cala de bagaje a aeronavei.
Pentru persoanele care calatoresc insotite de animalul de companie in cabina, alocarea locurilor se face pe penultimul rand, pentru a nu se crea nici un disconfort celorlalti pasageri.
Compania Aeriana Tarom
Înainte de a pleca într-o călătorie cu animalul dumneavoastră de companie, trebuie să ştiţi toate condiţiile de zbor cu animale.
Animalul de companie poate călători în cabina de pasageri sau în cală.
Mai jos puteţi citi care sunt condiţiile pentru fiecare tip de transport.
La bordul avionului
TAROM acceptă la transport în cabina de pasageri numai câini şi pisici. Pentru a fi acceptate în cabina de pasageri, animalele de companie trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
- să fie anunţate încă din momentul în care pasagerul îşi rezervă biletul de călătorie. Animalul de companie din categoria PETC trebuie întâi confirmat pentru călătorie de către compania TAROM şi abia apoi va fi acceptat la bordul avionului;
- să fie sănătoase: pasagerul trebuie să fie în posesia unui paşaport internaţional de călătorie pentru animalul său de companie;
- animalul de companie să aibă cip de identificare, dacă este vorba de o călătorie în spaţiul Schengen şi să fie vaccinat, în conformitate cu cerinţele de acces pe teritoriul ţării de destinaţie;
- să fie transportate în cuşca standard IATA. De asemenea, pot fi transportate si in cusca de tipul "soft bag'' (cusca din material textil, impermeabil, in conformitate cu reglementarile internationale).
- Custile se pot achizitiona de la magazinele specializate în vânzarea produselor pentru animale de companie
- să fie curate;
- să nu fie gestante;
- să nu provoace disconfortul celorlalţi pasageri
În cabina de pasageri se acceptă numai câini si pisici, cu o greutate de maximum 5 kg (incluzând şi greutatea cuştii standard de transport al acestora).
Dimensiunile maxime ale cuştii nu trebuie să depăşească 42 cm x 30 cm x 21 cm.
Există o serie de restricţii de acceptare a animalelor de companie:
- în funcţie de tipul de avion: ATR 42- sunt acceptate maximum 2 cuşti;
- B 737- sunt acceptate maximum 3 cuşti;
- A 318- sunt acceptate maximum 3 cuşti
- un pasager poate transporta numai o singură cuşcă.
Dacă pasagerul se prezintă la ghişeul de înregistrare fără o rezervare prealabilă sau nu respectă condiţiile impuse de transportator (greutatea animalului, cuşca standard, starea de sănătate şi curăţenie etc), putem refuza transportul animalului de companie.
În cala avionului (AVIH)
Pentru a fi acceptate, animalele de companie trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:
- să fie menţionate atunci când pasagerul rezervă biletul de avion. TAROM trebuie să aprobe mai întâi transportarea animalului de companie, după care poate fi acceptat la bord;
- să fie sănătoase: pasagerul trebuie să deţină un paşaport internaţional pentru animalul de companie;
- in cazul în care călătoriţi în Spaţiul Schengen, animalul de companie trebuie să aibă instalat un microcip de identificare şi să fie vaccinat, în conformitate cu cerinţele de acces ale ţării de destinaţie;
- să fie transportat într-o cuşcă standard IATA (aceasta poate fi cumpărată de la magazinele specializate în comercializarea produselor pentru animale);
- să fie curate;
- să nu fie gestante
Dacă un pasager se prezintă la biroul de înregistrare fără o rezervare prealabilă sau dacă nu respectă condiţiile impuse de transportator (greutatea animalului, cuşca standard, starea de sănătate etc.), transportatorul poate refuza să furnizeze serviciile de transport în cală.
Pasagerul trebuie să plătească o taxă pentru excedent de bagaj în funcţie de greutatea animalului, plus cuşca.
Note importante:
- Transportul animalelor de companie nu este permis în cala aeronavelor Airbus A318;
- Nu este permis transportul animalelor de companie, atât al celor transportate în cabina de pasageri (PETC), cât şi al acelora transportate în cala avionului (AVIH), către următoarele destinaţii: Marea Britanie (Londra/ Luton) şi Emiratele Arabe Unite (Dubai), datorită legislaţiei locale restrictive.
Compania Aeriana Wizz Air
Wizz Air nu transportă animale vii, cu excepţia câinilor pentru nevăzători care călătoresc împreună cu pasagerul care are nevoie de ei.
Pentru aceşti câini trebuie să existe documentele stabilite în reglementările Ţărilor afectate de Transport, iar aceste documente trebuie să respecte condiţiile impuse de respectivele reglementări.
Inchei acest GHID cu indemnul de a ne contacta telefonic la: 0740592666 pentru orice nelamuriri.
Echipa noastra iti va oferi tot suportul necesar pentru alegerea celui mai potrivit accesoriu pentru calatoria cu avionul a insotitorului tau patruped.
Sper sa ne auzim cat mai curand.
Referitor la ingrijorarea exprimata, pot sa va asigur ca atata timp cat catelul calatoreste, impreuna cu dumneavoatra, in cabina paagerilor (care este presurizata) nu exista nici un pericol pentru sanatatea lui.
Da, ar exista un risc crescut daca cainele ar fi transportat in cala avionului. In aceasta situatie este posibil sa apara probleme respiratorii, in cazul in care cala nu ar fi presurizata si incalzita.
Pentru mai multe detalii, ma puteti contacta telefonic 0740592666, pentru a va oferi lamuririle necesare.
O seara frumoasa,
Dr. Remus Arciudean
Vreau sa stiu daca exista riscuri in transportul animalelor in cala avionului. Pana acum animalutul este in stare buna de sanatate. Astept raspunsul dvs pentru a lua cea mai buna decizie
Multumesc
Evident, exista riscuri, unele legate de starea de sanatate a cainelui, altele privind conditiile de transport: daca cala este incalzita sau nu, daca este presurizata sau nu, etc.
Din acest motiv, va sfatuiesc sa-i faceti cainelui un consult medical inainte de zbor si sa va interesati, care sunt conditiile de calatorie ale animalului de companie in cala (cereti aceste informatii operatorului de zbor).
Va doresc o zi frumoasa