9 Intrebari Frecvente Despre Sampoane si Balsamuri Pentru Caini

Continuam seria articolelor in care raspundem celor mai frecvente intrebari, cu cele care sunt legate de imbaierea cainilor / pisicilor.
Mai exact, vom incerca sa lamurim aspectele legate de sampoanele si balsamurile pentru animalele de companie: de ce trebuiesc folosite, cand si cat de frecvent, etc.
Concret, intrebarile care isi vor gasi raspuns in acest articol sunt:
#1. De ce trebuie sa-mi samponez cainele ? Simpla spalare cu apa nu este suficienta?
#2. Pot sa folosesc samponul de uz uman pentru spalarea cainelui ?
#3. Care este varsta minima la care pot sa incep sa-i fac baie puiului de caine ?
#4. Cat de des ar trebui sa-i fac baie cainelui ?
#5. Ce fel de sampon ar trebui sa folosesc, daca cainele meu are o piele sensibila care se irita foarte usor ?
#6. Daca cainele meu are o piele uscata, care sunt sampoanele si balsamurile recomandate ?
#7. Cainele meu este alergic si se scarpina intr-un mod aproape continuu. Exista sampoane care ar putea sa-l ajute ?
#8. Ar trebui sa folosesc un balsam la finalul imbaierii ?
#9. Cainelui meu nu ii place apa. Ce pot sa fac pentru a-I mentine curat ?
#1. De ce trebuie sa-mi samponez cainele ? Simpla spalare cu apa nu este suficienta ?
Exista o multitudine de motive pentru care cainele tau ar trebui spalat cu sampon.
Cel mai evident este ca, in timpul plimbarii s-a tavalit in “ceva” iar blana lui este foarte murdara si miroase urat.
Un alt motiv, la fel de pertinent, il reprezinta samponarea in vederea tratamentului local al unor afectiuni dermatologice, cum ar fi: infectiile fungice (ex. Malasezioza), infestatii parazitare (pureci), alergii (dermatita atopica), matreata, etc.
Efectele acestor afectiuni cutanate sunt mult atenuate sau chiar dispar complet prin utilizarea regulata a unui sampon adecvat (recomandat de medicul veterinar, tel: 0740592666)
In toate aceste situatii, simpla spalare cu apa a cainelui, nu are nici un efect sau dimpotriva inrautateste lucrurile.
Si sa nu uitam de aspectul estetic al animalului de companie.
Blana cainelui, spalata cu sampon, este curata si sanatoasa.
De asemenea, are volum, luciu si stralucire, iar perierea nu mai este o operatiune dificila, care iti consuma o buna parte din timp.
#2. Pot sa folosesc un sampon de uz uman pentru spalarea cainelui ?
Foloseste intotdeauna un sampon cosmetic special formulat pentru caine. Cel de uz uman are un alt nivel al pH-ului, foarte diferit de cel al cainelui.
De asemenea, de cele mai multe ori are in compozitie detergenti mult mai agresivi comparativ cu samponul pentru animale de companie.
Daca vei utiliza constant un sampon de uz uman, pentru spalarea cainelui, sunt sanse mari sa faci mai mult rau decat bine.
#3. Care este varsta minima la care pot sa incep sa-i fac baie puiului de caine ?
Nu exista nici un motiv pentru care sa nu ii faci baie puiului de caine, de indata ce a fost intarcat (6 – 8 saptamani) si l-ai adus acasa.
Singura conditie este sa folosesti un sampon special formulat pentru pielea sensibila si blana delicata a catelusului.
Se recomanda totusi, sa il lasi sa se obisnuiasca prima data cu mediul nou in care se afla (3 – 5 zile) si numai dupa aceea sa-i faci o prima baie.
#4. Cat de des ar trebui sa fac baie cainelui ?
Atata timp cat vei folosi un sampon adecvat (special formulat pentru spalari frecvente, de ex. Savederm) ii poti face baie saptamanal, fara ca acest lucru sa-i afecteze pH-ul, starea de sanatate a pielii sau calitatile robei.
Sampoanele dermatologice, folosite in tratamentul local al diferitelor afectiuni cutanate, presupun samponari frecvente : din 2 in 2 zile in primele 2 – 3 saptamani, ulterior 1 data / saptamana).
In acest caz insa, schema de tratament va fi indicata de medicul veterinar.
#5. Ce fel de sampon ar trebui sa folosesc, daca cainele meu are o piele sensibila, care se irita foarte usor ?
Daca pielea cainelui tau este sensibila si se irita (inroseste) foarte usor, in urma contactului cu detergentii sau parfumul unui sampon obisnuit, ar fi recomandat sa utilizezi un produs delicat, hipoalergenic, pe baza de proteine din ovaz si imbogatit cu vitamine (in special vitaminele A si E) .
Aceste ingrediente au o actiune delicata la nivelul pielii. Echilibreaza pH-ul, participa la refacerea stratului protector hidro-lipidic si ii redau starea de sanatate.
Daca sensibilitatea cutanata a cainelui nu se datoreaza unor afectiuni sau alergii, iti recomand sa incerci unul din urmatoarele sampoane pentru piele sensibila.
- CHRIS CHRISTENSEM SmartWash 50 Hypo-Allergenic, Sampon Concentrat 50:1, Fara Parfum sau Coloranti, Pentru Caini Alergici, cu Pielea Foarte Sensibila, Usor Iritabila, 354ml
- ARTERO RELAX Sampon Profesional Concentrat, Hipoalergenic, Caine sau Pisica, Piele Delicata Sensibila | Toate Tipurile de Blana | Ideal dupa Stripare, 250ml
- Sampon Dermatologic Hipoalergenic VFCC SYNERGY LABS 473ml
# 6. Cainele meu are o piele uscata iar parul este fragil si se rupe usor. Ce fel de sampon ar trebui sa folosesc ?
Daca pielea cainelui tau este uscata, descuamata si usor iritabila, iar firul de par e fragil si se rupe usor, cea mai buna solutie o reprezinta folosirea regulata a unui sampon hidratant.
Recomandabil ar fi sa folosesti un produs pe baza de ingrediente naturale din plante sau germeni de ovaz, cum ar fi:
- ARTERO HIDRATANT Sampon Profesional Concentrat, Caine, Blana Medie sau Lunga | Blana Uscata, Deteriorata, 250ml
- CHRIS CHRISTENSEN Day to Day Moisturizing, Sampon Profesional Hidratant, Extract de Ovaz, Volum si Stralucire Pentru Orice Tip de Blana, Caine sau Pisica, 473ml
- Sampon Hidratant K9 COMPETITION KERATIN+MOISTURE 300ml
#7. Cainele meu este alergic si se scarpina intr-un mod aproape continuu. Exista sampoane care ar putea sa-l ajute ?
In primul rand, recomandarea mea ar fi sa incerci limitarea reactiilor alergice ale cainelui tau prin:
- Reducerea expunerii acestuia la factorul (factorii) alergizant.
- Hranirea cu un aliment hipoalergenic (imbogatit cu acizi grasi esentiali Omega-6 dar mai ales Omega-3) sau chiar cu o dieta veterinara adaptata afectiunii alergice de care sufera
- Administrarea constanta de ulei de somon.
Exista o serie de sampoane, care pot atenua temporar senzatia de mancarime de pielii (pruritul) datorat afectiunilor alergice. Ele contin ca substante active: hidrocortizon, lidocaina, clorexiderm, acid benzoic sau o serie de ingrediente naturale cu efect calmant si antiinflamator.
De exemplu poti folosi:
- ICF ERMIDRA Sampon Dermatologic, Calmarea Iritatiilor Pielii si a Senzatiei de Prurit, Caine sau Pisica, 250 ml
- Sampon Antiprurit SYNERGY HOT SPOT & ITCH RELIEF 473ml
- CHRIS CHRISTENSEN Peace & Kindness Colloidal Silver, Sampon cu Argint Coloidal, Alternativa Naturala in Tratamentul Afectiunilor Pielii la Caine sau Pisica, 473ml
#8. Ar trebui sa folosesc un balsam la finalul imbaierii ?
Un balsam special formulat pentru blana cainelui sau a pisicii, contine ingrediente active care ajuta la descalcirea mult mai usoara a blanii.
Balsamurile contin o serie de substante active, care fac ca blana sa devina moale, matasoasa si ii intensifica stralucirea naturala. De asemenea confera luciu si volum robei.
Prin urmare, folosirea unui balsam potentiaza efectele benefice ale samponului, pentru o piele sanatoasa si o blana curata, stralucitoare, usor de periat si cu un aspect estetic de invidiat.
Balsamuri cum ar fi- ARTERO PROTEIN VITAL Balsam Profesional Concentrat Hidratant, Caine sau Pisica, orice Tip de Blana |Reda Instantaneu Luciul si Stralucirea Naturala 100ml
- CHRIS CHRISTENSEN After U Bath, Balsam Profesional Caini, Un Ajutor Substantial in Vederea Perierii si Pieptanarii, 473ml
- ARTERO DETOX, cu Carbune Activ, Masca Profesionala Hidratanta, Antipoluare, cu Efect Degresant, Blana Caine sau Pisica, 650ml
Foloseste-le regulat pentru cainele tau, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara.
#9. Cainelui meu nu ii place apa. Ce pot sa fac pentru a-I mentine curat ?
Pentru animalele de companie carora, din anumite motive, nu le place sau le este frica de apa, exista asa-numitele sampoane pentru curatarea fara apa a pielii si blanii.
Aceste produse se pulverizeaza pe blana.
Sunt lasate sa actioneze o perioada de timp (im medie 10 – 15 minute), dupa care sunt indepartate prin perierea energica a robei cainelui.
Trebuie precizat un aspect. Aceste sampoane ajuta la mentinerea curata a cainelui sau a pisicii, dar eficienta lor este redusa comparativ cu cea a unei bai adevarate.
Poti folosi, cu rezultate bune,
- ARTERO SPEED Sampon Profesional, Curatare Uscata, Toate Tipurile de Blana, 300ml
- ICF LENIDERM Spuma Curatare Fara Clatire, cu Lapte de Ovaz, Caine / Pisica, Piele Sensibila sau Iritata, 200ml
- Sampon Pudra SHOW TECH Curatare Uscata 100g
- TRIXIE Sampon Spuma Curatare Fara Apa Blana Caini sau Pisici, 450 ml
Daca ai alte intrebari sau nelamuriri, nu ezita sa ne contactezi la telefon 0740592666 si eu sau colegii mei iti vom oferi tot suportul necesar. Te asteptam sa ne contactezi.