15 Masuratori ale Cainelui, Utile Pentru Cumparaturi

Cunoscând dimensiunile corporale ale câinelui tău, nu te vei afla niodată în situaţia frustrantă de a cumpăra accesorii (zgărzi, hamuri, hăinuţe, etc) nepotrivite, pe care să nu le poţi folosi (sunt prea mari sau prea mici).
Pentru oameni există anumite standarde internaţionale, care stabilesc corelaţii intre dimensiunile corporale şi mărimea diferitelor haine si accesorii (haine, încălţăminte, lenjerie, etc). În cazul animalelor de companie, acest gen de standardizare lipseşte complet.
Fiecare producător de accesorii pet are un sistem propriu de mărimi corelate cu dimensiunile corpului animalelor de companie. Prin urmare, nu sunt rare situaţiile în care aceeaşi mărime ( XS de exemplu) pentru produse similare, provenind insă de la firme diferite, să corespundă atât unui Chihuahua cât şi unui Westy.
Oferta de accesorii extrem de bogată a pet shop-urilor complică şi mai mult alegerea produsului adaptat taliei şi particularităţilor câinelui tău.
În consecinţă, cunoaşterea exactă a măsurilor animalului tău de companie este indispensabilă pentru achiziţia accesoriile adecvate şi pentru a reduce la minim riscul retururilor, care implică cheltuieli suplimentare.
Avem nevoie de dimensiunile utile ale câinelui nostru in următoarele situaţii:
- Vrem sa aflăm dacă el se incadrează în standardele rasei din care face parte.
- Urmează să cumpărăm unul din următoarele accesorii:
- Imbracaminte pentru căţei
- Zgardă
- Ham
- Botniţă
- Coşuleţ, saltea, covoraş
- Cuşcă pentru odihnă şi adăpost
- Cuşcă transport
- Pantofi protectori, şosete
- Guler elisabetan
- Achiziţia unui cărucior pentru căţeii cu un handicap locomotor.
Rutina de măsurare a câinelui
Determinarea măsurilor corecte ale câinelui este realizată cu animalul de companie aşezat pe o suprafaţă plană, în poziţie patrupodală normală (sprijinit pe sol cu toate cele 4 membre), gâtul intins, capul orientat înainte şi coada ridicată.
Dacă pentru exemplarele de talie mare şi medie vom folosi podeaua ca suprafaţă plană, în cazul câinilor de talie mică vă recomand să poziţionaţi animalul pe o masă. E mai comod şi nu trebuie să staţi aplecat pe durata operaţiunii.
Măsurătorile efectuate cu câinele în alte poziţii (culcat sau aşezat) conduc la rezultate eronate şi sunt fără utilitate practică.
Ca instrument de măsurare vom folosi un metru de croitor sau o ruletă. Rezultatele obţinute vor fi inregistrate, pentru a evita reluarea operaţiunilor ori de câte ori trebuie să cumpărăm unul din accesoriile indicate.
Prezenţa unui asistent este utilă mai ales in cazul câinilor activi sau agitaţi.
Înainte de a vedea care sunt cele mai importante dimensiuni ale câinelui, câteva sfaturi legate de modalitatea de măsurare:
- Îndepărtaţi zgarda şi periaţi blana câinelui în direcţia creşterii firului de păr.
- În cazul exemplarelor cu blană bogată sau pufoasă, măsurarea diferitelor segmente ale corpului trebuie realizată cât mai aproape de suprafaţa pielii şi nu la vârful firelor de păr.
- Când măsuraţi circumferinţele, metrul de croitor (sau banda ruletei) trebuie să atingă uşor pielea şi să lase suficient spaţiu pentru a nu stânjeni mişcările respiratorii ale câinelui.
- Pentru determinarea corectă a lungimilor, banda de măsurat va fi menţinută intinsă între cele două puncte de reper.
- Cu excepţia situaţiei când trebuie să cumpăraţi un cărucior pentru căţei cu handicap motor, pentru toate celelalte accesorii este indicat să adăugaţi câţiva milimetri la rezultatele obţinute din măsurători.
Principalele dimensiuni corporale
Segmentele corpului animal (mamifere) sunt: capul, gâtul, trunchiul şi membrele. Privit in ansamblu, câinele poate fi caracterizat prin 4 dimensiuni principale:
- Lungimea trunchiului
- Înăltimea câinelui
- Circumferinţa toracelui (pieptului)
- Circumferinţa gâtului.
Mărimile majorităţii accesoriilor pentru specia canină se corelează cu 1, 2 sau chiar 3 din dimensiunile principale ale câinelui.
Lungimea trunchiului
Mărime egală cu distanţa dintre baza gâtului (greabăn) şi baza cozii.
- Cu animalul aşezat în poziţie patrupodală (descrisă anterior), măsuraţi distanţa cuprinsă între punctul cel mai înalt al coloanei vertebrale (situat la baza gâtului, numit greabăn) şi punctul unde coada se desprinde de corp (baza cozii).
- Întindeţi banda de măsurat intre cele două puncte şi notaţi valoarea obţinută
Înălţimea câinelui
- Este egală cu valoarea perpendicularei coborâte la sol de la nivelul greabănului
- Pentru determinarea acestei mărimi, vă recomand să folosiţi un echer sau o riglă T adaptate taliei câinelui.
Circumferinţa pieptului
Reprezintă lungimea cercului, care porneşte de la greabăn (baza gâtului), trece prin punctul cel mai proeminent al toracelui (situat imediat în spatele membrelor anterioare) şi se intoarce în punctul de plecare.
- Banda pentru măsurare atinge usor pielea animalului şi trebuie să permită desfaşurarea normală, nestânjenită, a mişcarilor respiratorii.
Circumferinţa gâtului
Este egală cu lungimea cercului, care înconjoară gâtul câinelui la nivelul unde acesta poartă zgarda.
- Similar cu circumferinţa pieptului, banda de măsurat trebuie să atingă usor pielea animalului, iar cercul rezultat să nu incomodeze respiraţia sau inghiţitul bolului alimentar.
Achiziţia unor categorii de accesorii (ex.botniţa, cuşca pentru transport pe avion sau tren, etc) impune măsurători specifice ale unor segmente ale corpului câinelui.
Iată, pe scurt, câteva din aceste mărimi:
- Circumferinţa botului – lungimea cercului, care înconjoară baza botului, pornind din punctul de unde se continuă cu capul.
- Lungimea botului – distanta dintre varful nasului (trufă) şi baza botului.
- Circumferinţa capului – banda de masurat porneşte dintr-un punct situat imediat înaintea urechilor, coboară până la marginea inferioară a mandibulei şi se întoarce, prin partea opusă, până în punctul de plecare.
- Lăţimea corpului la nivelul umerilor – distanţa, în linie dreaptă, dintre omoplaţi. Pentru o măsurare corectă, fixaţi banda între două bucăţi de carton aşezate lipit de omoplaţii câinelui.
- Lungimea inferioară a pieptului – distanta dintre un punct situat la baza inferioară a gâtului şi unul situat imediat inapoia ultimei coaste. Banda de măsurare trece printre cele două membre anterioare.
- Talia (circumferinţa abdomenului) – lungimea cercului, care înconjoară complet porţiunea cea mai ingustă a abdomenului. În cazul masculilor, banda trebuie să treacă prin punctul situat imediat in vecinătatea vârfului penisului.
- Circumferinţa umărului – se măsoară la nivelul axilei, cât mai aproape de locul unde membrul anterior întâlneşte corpul.
- Circumferinţa soldului – se măsoară la nivelul pliului, cât mai aproape de locul unde membrul posterior întălneşte corpul câinelui.
- Lungimea corpului la nivelul şoldurilor – distanţa, în linie dreaptă, dintre cele două proeminenţe iliace ale bazinului. Determinarea se realizează similar cu cea de la nivelul umerilor.
- Lungimea lăbuţei – distanta dintre punctele cele mai îndepartate (anterior→posterior), ale amprentei pe sol a periniţelor.
- Lăţimea lăbuţei – distanţa dintre două puncte laterale (cele mai indepărtate) ale amprentei pe sol a perinitelor.
- Practic aşezaţi lăbuţa câinelui pe o coală de hârtie. Cu ajutorul unui creion, marcaţi cele 4 repere (indicate anterior). După indepărtarea animalului, masuraţi cele două dimensiuni.
Măsurători folosite în alegerea accesoriilor
În continuare să vedem care valori ale măsurătorilor efectuate sunt necesare pentru cumpararea diferitelor categorii de accesorii destinate câinelui.
Haine pentru căţei
Pentru a fi siguri că alegi mărimea adecvată, sunt necesare valorile a trei măsurători (două oblgatorii şi una opţională):- Lungimea trunchiului – dimensiune esenţială în alegerea acestui accesoriu pentru câine.
- Circumferinţa pieptului
- Circumferinţa gâtului – opţional
Compară rezultatele obţinute cu valorile indicate în “Tabelul de Mărimi” aflat la finalul descrierii fiecărui model de îmbrăcăminte pentru câini.
Alege sortimentul ale cărui dimensiuni sunt cele mai apropiate de ale câinelui tău.
Dacă rezultatele obţinute în urma măsurării directe a animalului de companie sunt intermediare între două mărimi ale produsului, îţi recomand să alegi sortimentul mai mare.
Nu uita ! Haina trebuie să se potrivească cât mai bine câinelui tău şi să nu-i incomodeze mişcările naturale (respiratie, deplasare, etc).
Achiziţia hainelor pentru exemplare din rase brahicefalice (Pug, Bulldog Francez, Bulldog Englez, Boxer, Cavalier King Charles Spaniel, Boston Terrier, Shih Tzu, Pekinez, etc) este diferită şi mai dificilă comparativ cu celelalte rase.
In cazul acestor exemplare măsurile obligatorii sunt:
- circumferinţa pieptului
- circumferinţa gâtului
Puteţi sări peste măsurarea lungimii trunchiului, întrucât această dimensiune nu are o aplicabilitate directă în cumpărarea accesoriilor vestimentare pentru aceste rase de câini.
Practic, se alege produsul care are circumferinţa pieptului cât mai apropiată de cea a câinelui tău. Chiar dacă lungimea hăinuţei este o idee mai lungă sau mai scurtă, ea va asigura animalului protecţie impotriva frigului şi intemperiilor.
O altă situaţie particulară se referă la cumpărarea hainelor pentru câinii masculi:
Dacă modelul de îmbracăminte ales nu are decupată o zonă largă la nivel abdominal şi inghinal, lungimea hainei trebuie să fie mai mică decât cea a corpului animalului de companie. În acest fel, evităm ca accesoriul vestimentar să se ude ori de câte ori câinele urinează.
Cum să alegem zgarda potrivită
Pentru alegerea acestui accesoriu avem nevoie de circumferinţa gâtului animalului de companie.
Zgarda nu trebuie sa fie nici prea largă (când poate aluneca peste capul câinelui), dar nici să nu incomodeze mişcările respiratorii sau înghitirea hranei.
Regula clasică a distanţei de două degete intre gâtul câinelui şi zgardă, împreună cu valoarea circumferinţei gâtului, vă ajută să determinaţi lungimea optimă a acestui accesoriu.
Lungimea majorităţii zgărzilor comercializate este ajustabilă, iar în "Tabelul de Mărimi" avem indicată lungimea minimă şi maximă a accesoriului.
Este recomandat să alegem sortimentul pentru care valoarea circumferinţei gâtului câinelui nostru, este la jumătatea intervalului între lungimea maximă şi minimă a zgărzii.
Câteva sfaturi, care să te ajute în achiziţia acestui accesoriu:
- Când alegi zgarda pentru un pui de câine ia în calcul ritmul accelerat de dezvoltare al acestuia.
- Ritmul rapid de creştere al puilor de câine, impune verificarea şi ajustarea frecventă a circumferinţei acestui accesoriu.
- Chiar şi în cazul exemplarelor adulte, verificarea regulată a circumferinţei zgărzii şi ajustarea lungimii acesteia ori de câte ori se impune, trebuie să constituie o obişnuintă.
Se poate determina lungimea optimă a zgărzii pe care dorim să o achiziţionăm şi prin măsurarea accesoriului existent deja la gâtul câinelui.
Alegerea hamului
În funcţie de tipul acestuia, determinarea mărimii adecvate impune cunoaşterea:
- circumferinţei pieptului – pentru toate tipurile de ham
- circumferinţei gâtului – pentru modelele standard, care se fixează şi pe gâtul animalului de companie.
Pentru acest accesoriu, circumferinţa gâtului va fi măsurată cât mai aproape de baza (mai jos de zona unde poartă, în mod obişnuit, zgarda)
Nu uita ! pentru a fi eficient, hamul trebuie sa se muleze pe corpul câinelui, dar să fie comod la purtat şi să nu incomodeze mişcările naturale (respiratorii sau locomotorii) ale acestuia.
Pentru a alege mărimea adecvată, dimensiunile câinelui ar trebui să fie situate la mijlocul intervalului (dintre valoarea minimă şi maximă) indicată în “Tabelul de Mărimi” al produsului.
Achiziţia unei botniţe
Lungimea botului şi circumferinţa acestuia sunt cele două valori de care ai nevoie pentru a alege botniţa potrivită câinelui tău.
În cazul acestui accesoriu, determinarea corectă a celor două dimensiuni indicate este esenţială pentru confortul şi siguranţa cîinelui.
Dimensionarea corectă a mărimii acestui accesoriu, impune adăugarea a 1 – 2 cm (în cazul exemplarelor de talie mică) sau 2 – 2.5 cm (pentru cei de talie medie şi mare) la valoarea obţinută prin măsurarea circumferinţei botului.
Se procedează similar şi în cazul determinării lungimii botniţei (pentru cele tip “coş”).
Alegerea pantofilor protectori
Pentru majoritatea celor care au câini, conceptul de încălţăminte destinată animalului de companie este nou. Vom discuta într-o postare viitoare despre cât este de util (sau nu) acest accesoriu.
Determinarea mărimii adecvate presupune cunoaşterea lungimii şi lăţimii lăbuţei.
Dată fiind importanţa alegerii corecte a spaţiului de odihnă sau a cuştii pentru transport a câinelui, aceste subiecte vor fi tratate individual in postări viitoare.
În încheierea acestei postări vreau să reamintesc motivul principal pentru care este important să cunoaştem dimensiunile corporale ale câinelui nostru:
Mărimile tuturor accesoriilor destinate acestui companion se corelează cu aceste măsuri. Necunoaşterea lor conduce, de multe ori, la achiziţii ratate, disconfort şi cheltuieli suplimentare cu returul produselor neadecvate.
Pentru orice informaţii suplimentare despre animalul tău de companie sau diferite produse, contactează-ne la tel.0740592666 / 0726435883 sau prin formularul de contact. Suntem bucuroşi să te putem ajuta. Echipa de medici veterinari ai PetPlaza.ro iţi stă la dispoziţie.