Cat de Importanta E Apa Pentru Caine?

Fara a avea o valoare nutritiva sau energetica, apa se dovedeste a fi nutrientul esential indispensabil pentru supravietuirea organismelor vii, indiferent de locul pe care acestea il ocupa pe scara evolutiei.
Daca un caine poate supravietui (fara probleme majore) pierderii aproape in intregime a grasimii din organism (tesutul adipos), sau a mai mult de jumatate din totalul proteinelor, un deficit de 10 – 15% apa determina o serie de dezechilibre majore, care ii pun in pericol insasi existenta.
Apa este unul dintre cei mai importanti constituienti al corpului fiintelor vii. In cazul cainelui, continutul in apa al organismului acestuia variaza intre 80 – 85 % la puii nou nascuti si 60% in cazul exemplarelor varstnice. La varsta adulta procentul de apa, pentru un caine sanatos, in conditii de hidratare normala, are o valoare medie de 70 %.
In organism apa se “misca” continuu (prin procese de absortie si resorbtie) intre cele 3 medii lichide, strans interconectate.
- plasma sanguina, care reprezinta aproximativ 5% din masa corporala;
- lichidele intercelulare, cu o pondere de aproximativ 50% din masa corporala a animalului adult;
- lichidul intracelular sau interstitial, cu o reprezentare de aproximativ 15%.
Daca plasma sanguina si lichidul intercelular au un volum relativ constant, independent de cantitatea de apa ingerata, cel al lichidului interstitial cunoaste variatii importante, fiind dependent de stare de hidratare.
Rolul important al apei in organism
Ceea ce transforma apa intr-un nutrient esential pentru supravietuirea fiintelor vii il reprezinta multitudinea de functii pe care le indeplineste. Intr-o prezentare succinta, rolul apei in organism este de:
- Solvent in care sunt dizolvate cea mai mare parte a substantelor prezente in organism;
- Transportor al oxigenului si nutrientilor de la locul de absortie pana la celule. De asemenea prin intermediul apei sunt transportati si eliminati la exterior, produsii de degradare, rezultati in urma reactiilor biochimice desfasurate la nivel celular.
- Mediu de reactie pentru desfasurarea proceselor metabolice din organism
- Reactiv – apa nu este doar un mediu de reactie, ci si un participant activ in desfasurarea multora din reactiile biochimice. De multe ori este unul din produsii finali ai acestor reactii ( de regula cel secundar ).
- Participant activ la mentinerea echilibrului hidroelectrolitic al organismului.
- Are un rol esential in termoreglare ( mentinerea constanta a temperaturii mediului intern al organismului mamiferelor, in conditiile variatiilor de temperatura ale mediului ambiant ).
- Urmare a caldurii specifice mari, apa permite desfasurarea in deplina siguranta, a reactiilor biochimice, care sunt insotite de degajarea unor mari cantitati de caldura ( reactii exoterme ). Acest rol poate fi explicat prin capacitatea apei de a inmagazina cantitati mari de energie calorica cu modificari minime de temperatura.
- Datorita circulatiei apei in organism, cantitatile de caldura inmagazinate sunt distribuite in tot organismul, in functie de solicitari.
- In acelasi timp, energia calorica in exces este eliminata din organism, prin transpiratie, perspiratie si la nivel pulmonar, prin evaporarea unor cantitati minime de apa;
- Mentine permeabilitatea si elasticitatea pielii. Pierderea elasticitatii cutanate este una din principalele simptome (alaturi de cresterea timpului de reumplere capilara), care semnaleaza starea de deshidratare accentuara a organismului
- Fiind un component major al fluidelor corporale, apa contribuie la lubrefierea suprafetelor articulare si a ochilor.
- Rol de protectie mecanica a sistemului nervos central si a fatului in timpul vietii intrauterine.
- Participa la realizarea schimburilor gazoase de la nivel pulmonar, prin mentinerea umeda a suprafetelor alveolare;
- are un rol esential in procesele de digestie , ca participant activ in reactiile de hidroliza ( reactii chimice, care au ca rezultat, desfacerea moleculelor complexe in molecule simple, care pot fi absorbite si utilizate de organism ) a fragmentelor alimentare ingerate si prin favorizarea contactul acestora cu enzimele digestive.
Eliminarea Apei din Organism
Intre organism si mediul inconjurator exista un schimb permanent de substante si energie, care presupune si pierderea unor cantitati variabile de apa. Eliminarea apei din organism se realizeaza pe mai multe cai:
- renala, sub forma de urina ( calea principala );
- intestinala prin intermediul materiilor fecale ( in fecalele de consistenta normala, apa reprezinta circa 70 % ).
- Cantitatile pierdute sunt reduse si nu au o pondere insemnata in mentinerea echilibrului dinamic al apei.
- Eliminarea apei prin materiile fecale devine importanta in stari diareice, intrucat poate genera in scurt timp deshidratarea accentuata a organismului.
- la nivelul pielii prin procese de:
- transpiratie, ca rezultat al secretiei glandelor sebacee,
- perspiratie - fenomen pasiv, pur fizic, prin care apa este eliminata continuu la nivelul pielii cu o intensitate proportionala cu cea a reactiilor metabolismului bazal;
- la nivel pulmonar prin aerul expirat.
Eliminarea apei prin aerul expirat are o importanta aparte pentru caine sau pisica. Procesul reprezinta modalitatea principala prin care aceste animale isi mentin constanta temperatura corpului, in conditiile variatiilor de temperatura ale mediului.
Surse de Apa Disponibile Pentru Animalele de Companie
Cantitatile de apa pierdute trebuiesc compensate integral prin aport zilnic. Sursele de apa aflate la dispozitia cainelui sunt:
- Alimentele ingerate – Cantitatea de apa disponibila pentru caine variaza in functie de tipul dietei:
- Hrana uscata – contine max 10 % apa,
- Hrana umeda (conserve, plicuri, etc) – contin pana la 80 % apa.
- Studiile stiintifice demonstreaza: in cazul unei diete cu alimente care au un continut minim de 67 % apa, atat cainele cat si pisica sunt capabili sa-si mentina balanta hidrica a organismului, fara un consum suplimentar.
- Apa rezultata ca produs secundar in procesele metabolice. Cantitatea eliberata este proportionala cu rata metabolica a animalului. Are o importanta redusa in matematica apei, reprezentand maxim 10 % (in medie 5%) din necesarul zilnic.
- Surse externe de apa potabila.
Necesarul Zilnic De Apa al Cainelui Tau
Necesarul zilnic de apa al cainelui, cu o dieta bazata pe hrana uscata si activitate fizica normala, este de 60 ml / kg greutate corporala (de exemplu, un caine de 10 kg are nevoie zilnic de 600 ml apa).
Aceasta valoare este pur orientativa si poate reprezenta cel mult un punct de referinta in stabilirea capacitatii minime a castroanelor de apa, destinate cainelui.
Consumul real de apa al cainelui variaza in functie de o serie de factori cum ar fi:
- temperatura mediului ambiant:
- temperatura crescuta = consum de apa crescut si invers,
- temperatura scazuta = consum redus de apa
- tipul dietei:
- alimentatia cainelui cu hrana uscata determina un consum voluntar de apa crescut cu pana la aproape 90% din necesarul zilnic ;
- alimentatia cu hrana umeda sau pregatita acasa, scade corespunzator consumul suplimentar de apa din surse externe.
- cantitatea de sare prezenta in hrana influenteaza semnificativ consumul de apa:
- in sens crescator in cazul consumului unor alimente mai sarate
- descrescator in cazul alimentelor fara adaos de sare;
- tipul de activitate: cainii cu activitate fizica sustinuta (caini utilitari, politisti, de paza, etc) au nevoie de o cantitate de apa mai mare, comparativ cu cea a cainilor sedentari sau crescuti preponderent in casa. Prin urmare, consumul voluntar de apa este marit.
In concluzie, exista o singura modalitate optima de a acoperi necesarul zilnic de apa al cainelui nostru:
Accesul nelimitat la o sursa de apa proaspata si curata ( castroane, adapatori, etc)
Privarea de apa a cainelui determina dezechilibre cu o gravitate ce creste exponential cu deficitul inregistrat. Senzatia de sete permanenta reduce consumul voluntar de hrana, cu efecte negative asupra cresterii, dezvoltarii si a starii generale de sanatate fizica sau mentala.
Privarea de apa, care conduce la un deficit in organismul animal de numai 10 – 15%, determina moartea animalului. .
Intoxicatia cu apa (consum excesiv de apa) este intalnita foarte rar. Cainele este capabil sa-si controleze, in mod voluntar, consumul de apa.
O astfel de situatie patologica poate sa apara datorita unui consum exagerat de apa in timp scurt, urmare de cele mai multe ori, a unei perioade lungi in care animalul nu a baut.
Din aceasta prezentare se desprinde o singura concluzie:
Dorim tot ce este mai bun pentru animalul nostru de companie si se intampla de multe ori sa uitam un element esential al cerintelor lui zilnice: APA
Dieta echilibrata nu este singurul element implicat in mentinerea starii de sanatate a cainelui. Ponderea apei in asigurarea acestei stari este esentiala.
Sper ca prezentarea de fata ti-a oferit informatiile practice pe care le cautai in legatura cu rolul apei in nutritia cainelui tau.
Pentru orice informatii suplimentare despre animalul tau de companie sau diferite produse, contacteaza-ne la tel.0740592666 / 0726435883 sau prin formularul de contact. Suntem bucurosi se te putem ajuta. Echipa de medici veterinari ai PetPlaza.ro iti sta la dispozitie.
Nu uita! Pentru orice intrebare ai, noi avem un raspuns !