8 Rase de Caini cu Risc Crescut la Afectiuni Bucale

3 din 4 caini, cu varsta mai mare de 3 ani, sufera de de afectiuni ale cavitatii orale (gingivite, tartru dentar, paradontoza, etc)
Cauzele care conduc la aparitia problemelor dentare sunt multiple. Cele mai multe sunt legate de:
- Predispozitii de rasa - efect negativ al incrucisarilor si selectiei controlate a puilor pentru anumite caracteristici , de multe ori in detrimentul starii generale de sanatate.
- Alimentatie - exista o multitudine de controverse legate de rolul alimentelor preparate industrial (in special a hranei uscate) in aparitia bolilor cavitatii orale
- O igiena orala precara - multi detinatori nu reusesc sa ofere o ingrijire regulata si corecta a cavitatii bucale a cainelui sau a pisicii.
In acest articol vom discuta mai in detaliu despre cum apar majoritatea afectiunilor orale la caine si care sunt rasele ce prezinta un risc crescut in a dezvolta aceste suferinte.
Mecanismul aparitiei afectiunilor bucale la caine
Un aspect putin cunoscut de proprietari, este faptul ca bolile gingivale (in special paradontoza) sau dentare au un rasunet in tot organismul cainelui.
Toxinele eliminate de bacterii la nivel bucal, ajung in circulatia sanguina si determina afectarea ficatului, rinichilor, inimii sau chiar a creierului. Intr-un final, are loc imbolnavirea (de multe ori ireversibila) a acestor organe.
De asemenea, bacteriile prezente in gura animalului, pot trece in sange si sa colonizeze alte organe, producand inflamatii si imbolnaviri ale acestora.
Dezvoltarea nestingherita a placii bacteriene, pe seama resturilor alimentare ramase intre dinti, este urmata, in cateva zile, de aparitia tartrului (amestec de substante minerale, de culoare galbuie negricioasa ).
Tartrul adera la suprafata dintilor, determina iritarea gingiilor si aparitia gingivitelor (afectiuni inflamatorii, manifestate prin gingii dureroase la atingere, de culoare rosie intensa).
Respiratia urat mirositoare este un alt simptom important al evolutiei gingivitelor
Daca tartrul nu este indeparat regulat, se acumuleaza pe dinti si produce retractia gingiei.
Retractia gingiiei lasa descoperite partile sensibile ale dintelui, favorizand astfel aparitia cariilor, a abceselor si granuloamelor radiculare.
In timp, dintii devin tot mai mobili, iar in final cad.
Toate aceste afectiuni sunt dureroase si determina alterarea starii generale a cainelui: acesta manca mai putin si slabeste, prefera alimentele moi, devine irascibil, etc.
Rase de caini predispuse la boli ale cavitatii orale
Aparitia si rapiditatea evolutiei afectiunilor gingivale sau dentare la caine, depinde de o multitudine de factori favorizanti, printre care:
- Predispozitia genetica,
- Varsta - pe masura ce animalul inainteaza in varsta, riscul aparitiei acestor boli creste.
- Starea generala de sanatate - un animal cu o stare precara de sanatate este mai expus aparitiei problemelor orale, comparativ cu un caine sanatos.
- Alimentatia
- Calitatea si frecventa ingrijirii cavitatii bucale a cainelui.
Prin urmare, predispozitia de rasa este doar un factor favorizant al aparitiei bolilor gingivale sau dentare, nicidecum un factor determinant. Nu toti cainii din rasele predispuse vor dezvolta astfel de afectiuni.
In aceeasi ordine de idei, calitatea si frecventa ingrijirii, de catre proprietar, a cavitatii bucale a cainelui este factorul cel mai important si care poate fi controlat, in prevenirea aparitiei acestor afectiuni.
In continuare, sa vedem care sunt rasele de caini, care pot dezvolta mai usor boli gingivale (in pecial paradontoza) sau dentare (carii, fracturi, granuloame radiculare, etc)
.
Collie
La acesti caini mandibula tinde sa fie mai scurta decat maxilarul, astfel ca arcadele dentare nu se imbina perfect la inchiderea gurii.
O astfel de anomalie, predispune la iritatii sau raniri ale gingiilor si tocirea anormala a dintilor, care poti constitui puncte de plecare ale afectiunilor orale.

Bulldog si alte rase brahicefalice (cu bot scurt)
Datorita botului scurt, la cainii din rasele brahicefalice (Bulldog englez sau francez, Mops, Shih Tzu, Boston Terrier, etc) dintii sunt inghesuiti si, de cele mai multe ori, nealiniati pe cele doua arcade dentare.
Astfel apare malocluzia (inchiderea deficitara a cavitatii bucale) cu tot cortegiul de probleme dentare si gingivale pe care il genereaza.

Yorkshire (alte rase toy sau de talie mica)
La cainii din rasele toy si de talie mica, “dintii de lapte” sunt inlocuiti foarte greu de catre cei permanenti. Acestia, de multe ori, se dezvolta sub cei de lapte.
Prin urmare, la aceste exemplare pot sa apara anomalii privind forma dintilor permanenti (dinti conoizi, bilobati, sudati, etc) sau orientarea acestora (dinti inclinati inainte sau inapoi fata de pozitia normala )
Oricare din aceste anomalii, provoaca cainelui:
- disconfort, manifestat prin jena in masticatie
- rani superficiale sau profunde ale gingiei, limbii sau palatului,
- tocirea inegala a dintilor cu aparitia frecventa a cariilor dentare

Chihuahua
Chihuahua are aceeasi formula dentara (42 dinti permanenti) ca si toti cainii, dar botul foarte scurt face ca dintii sa fie dispusi inghesuit pe cele doua arcade (maxilara si mandibulara)
Urmare a acestei aglomerari, apar problemele de ocluzie (inchidere) a botului, care predispun la aparitia afectiunilor gingivale sau dentare.

Dachshund Teckel
Botul lung si ingust al teckelilor, face ca spatiile interdentare sa fie mai mari, fapt ce permite acumularea si persistenta prezentei resturilor alimentare intre dinti.
In aceste conditii, formarea placii bacteriene, aparitia si depunerea tartrului dentar este mult mai usoara, comparativ cu celelalte rase de caini.

Boxer
Alaturi de Mastifi, Bulldogi, Dalmatian, Marele Danez sau Collie, boxerii sufera foarte frecvent de hiperplazie gingivala, manifestata prin cresterea exagerata sau ingrosarea gingiei.
Afectiunea apare ca un raspuns inflamator la prezenta placii bacteriene si a tartrului dentar, sau ca urmare a folosirii indelungate a unor medicamente (de exemplu: ciclosporina)
Netratata la timp, hiperplazia gingivala poate cauza probleme grave ale sănătăţii orale a cainilor, conducând aparitia cariilor dentare sau a altor afecţiuni parodontale, ce se pot solda (in final) cu pierderea dinţilor sau chiar de masa osoasă.

Shih Tzu
Predispozitia cainilor din rasa Shih Tzu in a dezvolta diferite afectiuni ale cavitatii orale se datoreaza eruptiei intarziate a dintilor permanenti si a persistentei dintilor de lapte, dincolo de perioada normala.
In cele mai multe cazuri, dintii permanenti se dezvolta sub cei de lapte si pot conduce la anomalii de forma sau orientare.
Adevarata problema apare in situatiile cand unul sau mai multi dinti de lapte nu sunt schimbati deloc.
Aceasta intarziere in aparitia dentitiei definitive poate fi intalnita si la bichoni (Maltese, Havanez sau Frisee)

Labrador Retriever
Cainii activi de talie mare, cum sunt Labrador Retriever, Golden Retriever, Ciobanesc German, etc sunt mult mai expusi la aparitia fracturilor dentare, comparativ cu rasele medii sau mici.
Doar pentru ca animalul tau de companie este predispus genetic la aparitia unor afectiuni gingivale sau dentare, nu inseamna ca este inevitabil ca el sa dezvolte o astfel de boala in timpul vietii.
In partea a II - a a articolului vom discuta cateva din masurile menite sa te ajute sa pastrezi sanatatea cavitatii orale a cainelui.
Intre timp, pentru recomandari sau un sfat legat de prietenul tau patruped, nu ezita sa ne contactezi telefonic: 0740592666 sau mail: [email protected].
Suntem aici pentru a-ti oferi intreg suportul de care ai nevoie.
De asemenea, astept sugestii despre subiectele care te intereseaza si ai vrea sa afli mai multe.