11 Intrebari Frecvente Despre Nutritia Cainelui

Nutritia cainelui. Articolul de fata cuprinde răspunsurile la 11 cele mai frecvente intrebari legate de alimentaţia câinelui.

    1. Cum pot determina care este cantitatea optimă de hrană pe care ar trebui să o ofer zilnic câinelui meu ? Să respect intotdeauna indicatiile de hranire scrise pe ambalajul sacului de mancare uscata sau al conservei ?
    2. Cu ce fel de sortiment de hrana este mai bine sa-mi hranesc zilnic cainele? Uscata sau Umeda ?
    3. Cainele meu este foarte mofturos. Pot sa-i ofer hrana uscata amestecata cu cea umeda ?
    4. Cum este mai bine sa-mi hranesc cainele ? Oferindu-i hrana la discretie sau in ratii pe care sa le consume in anumite momente ale zilei ?
    5. De cate ori pe zi trebuie sa manance cainele?
    6. Cum ar trebui sa fac trecerea alimentatiei cainelui de la sortimentul de hrana actual la unul nou?
    7. Pot sa ii dau cainelui resturile ramase de la masa ?
    8. Unul din cainii mei are o dieta speciala. Cum pot fi sigur ca nu consuma deloc din hrana celorlalti companioni?
    9. Este nevoie sa imi hranesc cainele cu o hrana special formulata pentru rasa lui ?
    10. Cantitatea de hrana trecuta in Tabelele de Hranire, de pe ambalajul alimentelor (uscate sau umede) reprezinta ratia zilnica sau este cea care trebuie oferita la o masa ?
    11. Cum trebuie pastrata hrana cainelui (animalelor de companie, in general) ?


Cum pot determina care este cantitatea optimă de hrană pe care ar trebui să o ofer zilnic câinelui meu ? Să respect intotdeauna Indicatiile de hranire scrise pe ambalajul sacului de mancare uscata sau al conservei ?

Unul din principalele moduri de a-ti menţine câinele sănătos este să-i oferi zilnic o hrana de calitate, care să-i acopere integral cerinţele nutriţionale si energetice.

O cantitate de hrana mai mica decat cea optima si cainele tau va suferi de o serie de deficiente nutritionale (mai mult sau mai putin grave).

Hrănit in exces, el se va ingraşa şi foarte probabil va dezvolta o serie de afecţiuni determinate de obezitate.

Nu exista o modalitate exactă de a determina care este cantitatea optima de hrana, ce trebuie oferită zinic câinelui.

Stabilirea unei ratii corecte, adaptate cerintelor zilnice ale acestuia depinde de o serie de factori individuali cum ar fi:

      • Tipul de hrana oferită: uscata, umeda, preparată de tine sau industrial, etc.
      • Conţinutul real în calorii al alimentului oferit (energia metabolizabilă furnizată)
      • Greutatea cainelui tău
      • Greutatea opttima, care trebuie atinsa (in cazul exemplarelor obeze sau supraponderale)
      • Nivelul de activitate fizică a câinelui: un exemplar activ, agitat, tot timpul in mişcare are nevoie zilnic de o ratie alimentara mai mare comparativ cu cea necesara unui caine liniştit, chiar sedentar.
      • Conditiile de mediu in care trăieşte: cantitatea de hrana oferita unui caine găzduit in mediul exterior trebuie sa fie mai mare faţă de cea a celui crescut in casa.
      • Daca primeste, sau nu, gustări si recompense (in ce cantitate) pe parcursul unei zile.

Recomandarile de hrănire trecute pe eticheta diferitelor sortimente de hrana (uscata sau umedă) sunt de fapt estimări ale raţiilor zilnice care ar trebui oferite unui caine.

Cantităţile indicate se bazează pe continutul in nutrienti esenţiali şi substanţe energetice al alimentului respectiv, raportate la cerinţele nutriţionale medii ale unui caine.

De aceea, aceste estimari trebuie privite cel mult ca un punct de plecare in stabilirea unei raţii optime, care să acopera integral nevoile nutriţionale specifice câinelui tău.

Practic pornind de la valoarea inscrisa pe ambalaj (raportata la varsta şi greutatea cainelui), prin ajustari repetate vei reuşi sa stabileşti cantitatea de hrana, necesară zilnic câinelui tău, pentru a-l menţine sănătos, la greutatea optimă si intr-o formă fizică de invidiat.

Iata care sunt paşii de urmat in stabilirea raţiei adecvate:

Pasul 1: cantareste-ti cainele si compară greutatea acestuia cu cea recomandata pentru exemplarele cu varsta, talia si gradul de activitate asemanator.

Daca ai dubii privitoare la care  ar trebui sa fie greutatea optima a cainelui tău, te rog consultă medicul veterinar.

Pasul 2: alege sortimentul de hrana premium sau superpremium, pe care vrei să-l oferi câinelui tău.

În privinţa acestui aspect pot să-ţi dau un singur sfat: Alege cel mai bun sortiment de hrana premium sau superpremium pe care statusul tău financiar actual îţi permite să-l cumperi constant o perioadă mai lungă de timp.

Daca esti nehotărit sau îţi este greu să alegi din multitudinea de sortimente existente, apelează cu incredere la medicii veterinari din Echipa Petplaza.ro. Impreună vom găsi cea mai bună opţiune pentru tine şi prietenul tău patruped.

Pasul 3: Consulta tabelul privitor la recomandarile de hranire inscris pe ambalajul sortimentului alimentar ales. Stabileşte care este raţia zilnică estimata pentru câinele tău.

Pasul 4: Identifica care sunt factorii individuali specifici cainelui: este un exemplar activ sau mai sedentar, este gazduit in casa sau outdoor, are o greutate in limite normale sau este mai slab / gras.

In functie de rezultatul acestei evaluari, faci o prima ajustare a ratiei zilnice estimate:

      • Pentru un caine normo-ponderal, cu activitate fizica intensa si gazduit in curte, creste ratia zilnica estimata cu pana la 10 %
      • Daca cainele tau este normo-ponderal, cu activitate fizica medie si gazduit in curte, poti pastra initial ratia indicata
      • Daca ai insa un caine supraponderal, care sta in casa si are o activitate fizica redusa, ratia estimata trebuie sa fie micsorata cu pana la 10 %.

Pasul 5: Ofera cainelui, timp de 7 – 10 zile, cantitatea de hrana stabilita. Observa-i comportamentul alimentar.

      • Daca dupa ce a terminat masa este in continuare agitat si cauta mancare, cantitatea oferita este prea mica.
      • Daca insa este linistit si se intoarce la activitatile obisnuite, ratia consumata este suficienta.

La sfarsitul perioadei de testare, cantareste-ti cainele din nou.

In functie de obiectivele urmarite si de rezultatul inregistrat, vei putea face o noua adaptare a ratiei la cerintele nutritionale specifice acestuia.

Stabilirea cantitatii optime de hrana este un proces continuu. Urmareste regulat (o data pe luna) greutatea animalului tau de companie si in raport cu evolutia acesteia vei modula ratia zilnica.

Orice modificare aparuta in viata cainelui (reducerea activitatii fizice, trecerea intr-un stadiu nou de viata, etc) trebuie urmata de o reevaluare a alimentatiei zilnice.

Numai astfel vei avea un caine sanatos, normoponderal si, nu lipsit de importanta, nota de plata pentru serviciile medicului veterinar va fi mult, mult mai mica.


2. Ce fel de hrana este mai bine sa-i ofer cainelui meu? Uscata sau umeda ?

Inainte de toate trebuie precizat un aspect esential:

Pentru un caine sanatos, nu are o importanta deosebita daca hrana oferita este uscata sau umeda, atat timp cat este obtinuta din ingrediente de calitate superioara, are un continut optim echilibrat in nutrienti esentiali (proteine, grasimi, vitamine, minerale si oligoelemente) si ii satisface integral cerintele alimentare si energetice.

Alegerea unui anumit tip de hrana tine mai mult de experienta personala, (acumulata cu un alt caine), de stilul de viata si nu in ultimul rand de cheltuielile implicate in achzitia ei.

Hrana uscata are o serie de avantaje care o fac sa fie preferata de majoritatea celor care au animale de companie:

      • Este mai usor de servit sau depozitat
      • Acopera integral cerintele alimentare si energetice ale cainelui, avand un continut mai echilibrat in nutrienti esentiali, vitamine si minerale, comparativ cu hrana umeda.
      • Mirosul alimentului uscat este mai putin perceptibil, spre deosebire de cel umed, care are un miros puternic, persistent, de multe ori neplacut pentru tine.
      • Hrana uscata poate ramane in castron o perioada lunga de timp, fara a exista pericolul alterarii ei.
      • Servirea ei este mai igienica si lasa in urma mult mai putina mizerie de curatat.
      • Un aspect deloc de neglijat: hrana uscata are un pret de achizitie mai redus, comparativ cu hrana umeda.
      • Unele studii demonstreaza ca hrana granulata ar contribui la atenuarea formarii depozitelor de tartru dentar si la indepartarea acestuia de pe dinti. (exista o serie de controverse legate de acest subiect)

Evident si hrana umeda are o serie de avantaje incontestabile:

      • Este mai gustoasa (palatabilitate crescuta)
      • De multe ori contine o cantitate mai mare de proteine si grasimi comparativ cu hrana granulata
      • Poate fi consumata mai usor, aspect deloc de neglijat in cazul cainilor batrani sau a celor care sufera de afectiuni orale (gingivite, probleme dentare, etc)
      • Este mult mai apropiata ca aspect si textura de hrana naturala.

In concluzie:

Pentru un caine sanatos, optiunea de al hrani cu alimente granulate sau umede tine mai mult de preferintele tale, stilul de viata si de cat esti dispus sa cheltui zilnic cu alimentatia lui.

Ca medic veterinar, iti recomand pentru acesti caini o alimentatie zilnica bazata pe hrana uscata premium sau superpremium.

Ratia de baza va fi completata, de 2 – 3 ori pe saptamana cu alimente umede (conserve, hrana gatita acasa, etc).

Hrana umeda va fi oferita la intervale de timp neregulate si trebuie privita ca o tratatie sau recompensa oferita cainelui.

Astfel iti vei mentine cainele sanatos, cu un tonus fizic si psihic optim, iar cheltuielile implicate nu vor afecta in mod deosebit bugetul familiei.

Daca insa cainele tau sufera de o afectiune, care sa necesite o hidratare intensa (afectiuni ale rinichilor, infectii urinare, etc), este mai in varsta sau are probleme gingivale / dentare, hranirea zilnica a acestuia cu alimente umede este o alegere optima.


3. Cainele meu este foarte mofturos. Pot sa-i ofer hrana uscata amestecata cu cea umeda ?

Da. Poti oferi cainelui tau un mix intre hrana uscata si cea umeda.

Vei pierde insa o serie din avantajele hranei uscate: mixul se va altera mai usor, va mirosi mai puternic iar costurile implicate in hranirea animalului de companie vor creste.

Daca alegi o astfel de varianta, pentru hranirea zilnica a patrupedului tau, ai grija sa-i adaptezi ratia alimentara pentru a preveni ingrasarea (frecvent) sau, dimpotriva slabirea lui (rar)

O alta optiune ar fi sa incerci sa il hranesti cu un sortiment de hrana semiumeda (hrana granulata cu un continut mai mare de apa, aprox.18%).

Acest gen de hrana imbina avantajele hranei uscate (usor de servit si depozitat, nu se altereaza atat de usor, este igienica, are un pret de achizitie acceptabil, etc) cu cele ale alimentelor umede (gust mai apreciat, granulele sunt mai moi si pot fi mestecate mai usor, este mai apropiata biologic de hrana naturala, etc)

Iti recomand sa incerci gama de hrana semiumeda Platinum Natural Petfood & Care

Motivele care stau la baza acestei recomandari sunt:

      • Hrana este obtinuta numai din ingrediente 100% naturale, certificate TUV pentru consumul uman
      • Contine minim 70% carne proapata.
      • Modul de preparare deosebit ii conserva toti nutrientii si asigura cainelui o alimentatie completa si echilibrata.
      • Gustul pronuntat de carne al pernitelor moi, face ca alimentul sa fie acceptat chiar si de cei mai capriciosi si mofturosi catei.

Pentru mai multe informatii despre aceasta hrana, acceseaza paginile sortimentelor respective unde ai sa gasesti o descriere detailata a ingredientelor, a modului de preparare si a avantajelor oferite de acest aliment.


4. Cum ar fi mai bine sa-mi hranesc cainele ? Oferindu-i hrana la discretie sau in ratii pe care sa le consume in anumite momente ale zilei ?

Viata de zi cu zi a cainelui (similar cu a tuturor celorlalte animale ) are ca reper central momentul hranirii.

Insa modul in care ii oferi cainelui hrana, cantitatea si calitatea acesteia, frecventa ei, reprezinta elemente definitorii esentiale ale legaturii stabilite intre tine si el.

Practic, exista 3 modalitati distincte de a-ti hrani cainele:

      • La discretie
      • Prin administrarea unei ratii zilnice limitate cantitativ
      • Hranirea limitata in timp

Hranirea la discretie reprezinta situatia in care cainele are tot timpul la dispozitie, o cantitate de hrana mai mare decat o poate consuma. Cu alte cuvinte, animalul se poate hrani de cate ori vrea si in orice cantitate.

Este o modalitate de hranire comoda pentru tine, intrucat nu trebuie decat sa reumpli castronul cu hrana, ori de cate ori acesta se goleste.

Dezavantajele alimentatiei la discretie a cainelui sunt insa multiple:

      • Este neeconomica – nu exista un control eficient al cantitatilor consumate si implicit, al costurilor zilnice de intretinere;
      • Nu permite monitorizarea comportamentului de hranire al cainelui – lipsa poftei de mancare sau chiar refuzul hranei poate trece neobservat timp de mai multe zile.
      • Exista pericolul supraalimentatiei – cainele este un animal lacom, iar posibilitatea hranirii la discretie, poate conduce la un consum crescut peste nevoile energetice si plastice de moment, ale animalului.
      • Alimentatia excesiva are ca rezultat aparitia obezitatii cu tot ansamblul de efecte negative pentru sanatatea animalului.
      • Hrana ( in special cea umeda sau semiumeda), expusa timp indelungat la temperatura mediului ambiant, se poate altera iar consumul acesteia sa determine imbolnavirea cainelui.
      • Hranirea la discretie poate determina modificari de comportament. Cainele devine mofturos si refuza anumite sortimente de hrana sau are un apetit capricios.
      • Stabilirea unei legaturi ierarhice puternice, intre tine si animalul de companie, este mult intarziata prin folosirea acestul model de administrare al hranei.

Acest mod de hranire este recomandat in anumite situatii distincte cum ar fi:

      • Pentru femele gestante sau aflate in perioada de lactatie,
      • In canise, unde prezenta in permanenta a hranei, permite alimentarea corespunzatoare si a exemplarelor mai timide sau fricoase, care evita hranirea in grup.

Hranirea zilnica cu ratii alimentare limitate cantitativ, presupune administrarea hranei in cantitati fixe, calculate sa acopere integral cerintele metabolice si energetice ale cainelui.

Este probabil cea mai des utilizata optiune de oferire a hranei, datorita multiplelor avantaje:

      • Permite controlul si mentinerea in limitele fixate a costurilor de intretinere;
      • Asigura posibilitatea monitorizarii comportamentului alimentar al cainelui;
      • Permite modularea cantitatilor de hrana in raport solicitarile metabolice de moment;
      • Cainele are un apetit normal si isi consuma ratia integral si cu pofta. Rareori devine mofturos.
      • Exercita un efect tonic asupra psihicului animalului de companie. Momentul hranirii este asteptat cu nerabdare, hrana este privita ca o recompensa, iar legatura ierarhica stabilita intre tine ( cel care ofera hrana ) si el este permanent intarita.
      • Contribuie la intarirea legaturilor si a apropierii dintre tine si animalul tau de companie.

Hranirea cainelui limitata in timp, se traduce prin administrarea unei ratii alimentare usor crescute, peste capacitatea animalului de a o consuma, intr-un interval de timp cuprins intre 5 si 15 minute.

Acest mod de hranire are o aplicabilitate practica limitata intrucat, de cele mai multe ori, cainele va infuleca intreaga cantitate de hrana in decurs de cateva minute.

Prin urmare, modul optim de a-ti hrani cainele este sa-I oferi zilnic o ratie alimentara limitata cantitativ, care sa-I acopere integral toate cerintele.


5. De cate ori pe zi trebuie sa-mi hranesc cainele?

Numarul optim de mese al cainelui tau, depinde de o serie de factori cum ar fi: varsta, starea fiziologica si de sanatate, gradul de activitate fizica, daca traieste preponderent in casa sau in curte, etc.

In linii mari, hranirea cainilor poate fi realizata frecvent si cu cantitati mici de alimente, sau mai rar (una maxim doua mese / zi).

Hranirea frecventa cu administrarea unor cantitati mici de hrana (ratia zilnica impartita in 3 – 6 mese) este recomandata:

      • Cainilor bolnavi, care prezinta probleme legate de ingestia alimentelor, tulburari ale tractului digestiv ( maldigestie, malabsortie ), sau ale metabolismului unora din nutrienti;
      • In alimentatia puilor si juniorilor cu varsta sub 6 luni, care au nevoie de cantitati crescute de hrana;
      • Cainilor utilitari in perioadele de activitate maxima;
      • Cainilor cazati in exterior, in perioadele cu temperaturi extreme: zilele toride, caniculare sau dimpotriva cele geroase.

Exemplarele aflate in una din categoriile mentionate au nevoie de o cantitate de hrana mai mare cu 1,5 pana la 4 ori, comparativ cu ratia zilnica a cainilor adulti sanatosi, cu activitate fizica normala si in conditii de mediu optime.

In cazul lor, administrarea ratiei zilnice integral la o masa sau impartita in doua tainuri poate determina o slaba utilizare a alimentelor si implicit, neacoperirea integrala a necesarului de energie si substante plastice.

Cainii sanatosi, care nu se afla in perioada de crestere si dezvoltare, au o activitate fizica moderata si se gasesc in conditii optime de mediu, au nevoie (in general) de o singura masa pe zi.

Femelele negestante si cele aflate in afara perioadei de lactatie vor fi hranite tot cu o masa pe zi.

In perioada de timp alocata hranirii, acesti caini vor avea la dispozitie intreaga cantitate de hrana, care reprezinta ratia zilnica.

In medie, cainele are nevoie de 10 – 15 minute pentru a-si consuma integral ratia zilnica.

In concluzie,

Nutritia adecvata a cainelui presupune mai mult decat o dieta echilibrata si un aport permanent de apa proaspata si curata. Prezinta importanta si modul in care este hranit animalul, cantitatea administrata si momentul zilei ales.


6. Cum ar trebui sa fac trecerea alimentatiei cainelui de la sortimentul de hrana actual la altul nou?

Consumul constant al unui anumit sortiment de hrana, conduce la dezvoltarea unor populatii bacteriene intestinale (microflora intestinala) adaptate digestiei si absortiei nutrientilor continuti de acest aliment.

Orice modificare brusca in alimentatia zilnica a cainelui poate conduce la dezechilibre ale florei bacteriene, urmate de manifestari gastrointestinale diverse (voma, diaree, constipatie, etc)

Pentru a evita aparitia tulburarilor digestive, schimbarea sortimentului de hrana trebuie realizata treptat intr-un interval de timp de 7 – 14 zile.

Practic, trecerea de la un sortiment alimentar la altul, ar trebui sa parcurga urmatoarele etape:

      • In primele 3 – 4 zile ii oferi cainelui tau un amestec, care contine aproximativ 25% din sortimentul nou si 75 % hrana cu care este obisnuit
      • Ulterior cresti proportia alimentului nou in amestec la 50 %
      • Dupa alte 3 – 4 zile, proportia hranei noi ajunge la 75 %, pentru ca in final sa reprezinte 100%.
      • La sfarsitul perioadei de acomodare, cainele va fi capabil sa consume sortimentul de hrana nou ales, fara riscul aparitiei unor tulburari ale tractului digestiv.

Aparitia unor manifestari intestinale variate (voma, scaune moi chiar diareice sau dimpotriva constipatie) in perioada de acomodare, trebuie sa fie urmata de o incetinire a ritmului de schimbare a alimentatiei cainelui tau.


7. Pot sa ofer cainelui resturile ramase de la masa ?

Da. In general poti sa oferi cainelui tau resturile ramase de la masa, cu conditia ca acestea sa nu fie bogate in grasimi, sare sau zahar.

Este insa mult mai recomandabil (si mai sanatos) ca in locul resturilor, sa-i oferi recompense si snacksuri special concepute pentru el. Trebuie doar sa te asiguri ca acestea nu depasesc 10 % din ratia alimentara zilnica.

Daca totus,i vrei sa ii dai resturile de la masa, ofera-i bucatelele de carne macra, legume, supe sau paste.

Evita alimentele pline de grasime (ex. pielea de pui, slanina, etc) precum si pe cele cu un continut ridicat de zahar rafinat (bomboane, prajituri, produse de patiserie, etc) sau sare.

Trebuie sa fii constient de faptul ca oferindu-i cainelui resturile de la masa ta, ii intaresti un comportament nu intotdeauna agreat: “cersitul”. Concret, te-ai ales cu un “cersetor” la masa ori de cate ori vrei sa mananci.

De asemenea, in mod indirect, il incurajezi sa fure alimentele lasate nesupravegheate (pe masa, in camara, etc). Cainele nu face distinctie intre resturi si alimentele destinate consumului tau. Pentru el toate sunt la fel: hrana permisa, atata timp cat tu insuti i le-ai oferit odata.

Daca aceste argumente nu te-au convins ca a-i da cainelui resturile de la masa nu e o idee buna, trebuie sa stii ca exista o serie de alimente si ingrediente alimentare inofensive pentru oameni dar toxice sau potential periculoase pentru animalele de companie. (vezi postarea “Top 10 Alimente Periculoase Pentru Caine”)


8. Unul din cainii mei are o dieta speciala adaptata afectiunii de care sufera. Cum pot fi sigur ca nu consuma deloc din hrana celorlalti companioni ?

Daca ai mai multi caini, iar unul dintre ei necesita o dieta speciala, singura optiune viabila este sa-l hranesti individual, separat complet de ceilalti si sa nu il lasi sa se intoarca in grup decat dupa ce toti si-au consumat ratiile si ai ridicat castroanele.

Daca cainii sunt de talii diferite, poti incerca sa amplasezi bolul (bolurile) cu hrana normala intr-un spatiu accesibil doar pentru cei care o pot manca. Dar nimic nu ii va impiedica sa consume initial hrana dietetica si ulterior pe cea normala, iar cainele la dieta sa ramana nemancat.


9. Este nevoie sa imi hranesc cainele cu o hrana special conceputa pentru rasa lui ?

Nu in mod special. Cerintele nutritionale zilnice ale cainelui depind de varsta, talie, nivel de activitate fizica, conditii de mediu, temperament si intr-o masura mai mica de rasa.

Evident unele ingrediente ale hranei trebuie corelate cu rasa animalului de companie. Acestea insa, privesc mai mult unele caracteristici fizice (marimea, textura si consistenta granulelor alimentare) sau prezenta unor ingrediente suplimentare, de ex:

      • Ulei de peste in cantitate mai mare pentru varietatile cu par lung,
      • Condroitina si glucozamina pentru rasele mari,
      • Un continut mai mare de fibre alimentare pentru cele predispuse la ingrasare

Prin urmare, alege cainelui tau un sortiment alimentar care sa ii acopere integral cerintele nutritionale si energetice specifice, mai degraba decat cele legate de rasa.

Si, ca intotdeauna, daca nu esti sigur de alegerea facuta contacteaza-ne la teefonl: 0740592666 si impreuna vom gasi cea mai buna optiune.


10. Cantitatea de hrana trecuta in Tabelele de Hranire, de pe ambalajul alimentelor reprezinta ratia zilnica sau este cantitatea care trebuie oferita la o masa ?

In majoritatea cazurilor, cantitatea de hrana (corespunzatoare greutatii si varstei cainelui tau), indicata in aceste tabele, se refera la RATIA ZILNICA

Prin urmare, daca iti hranesti cainele de mai multe ori pe zi, cantitatea indicata trebuie impartita la numarul de tainuri (mese).

Nu uita insa! Ratia indicata in aceste tabele este doar o estimare. Ea trebuie privita mai mult ca un punct de plecare in stabilirea cantitatii optime de hrana ce trebuie oferita cainelui tau.


11. Cum trebuie pastrata hrana cainelui (animalelor de companie, in general) ?

Inainte de a deschide un sac de hrana uscata sau o conserva, asigura-te nu numai ca se afla in termenul de valabilitate, dar si ca aceasta perioada este suficient de mare pentru ca hrana sa fie oferita pana la ultima inghititura.

Pentru a pastra intacte calitatile nutritive, gustul si prospetimea alimentelor destinate animalelor de companie, acestea trebuiesc depozitate in conditii corespunzatoare.

Lumina, umiditatea si temperatura crescute ale mediului, sunt factorii principali care determina alterarea hranei cainelui.

Hrana uscata se recomanda a fi pastrata in ambalajul original al producatorului.

Dupa deschiderea sacului, este preferabil ca acesta sa fie introdus intr-un recipient, care poate fi inchis etans.

Daca nu ai un astfel de recipient, inchide cat mai bine gura sacului pentru a reduce la minim expunerea granulelor la conditiile de mediu (circulatia aerului, temperatura, umiditate, radiatii solare).

Evita sa pastrezi sacul in zone expuse direct radiatiilor solare (balcon, etc) sau in incaperi cu umiditate crescuta (pivnita, spalator, etc).

Conditiile de pastrare optime pentru hrana uscata presupun un spatiu intunecat, racoros, uscat si unde nu se inregistreaza variatii mari de temperatura.

Hrana umeda trebuie pastrata acoperita etans in frigider, imediat dupa deschiderea ambalajului (conserva metalica, Tetrapack, etc).

Continutul unei conserve nu trebuie pastrat mai mult de 2 – 3 zile, chiar daca a fost depozitat in frigider.

Acestea sunt 11 dintre cele mai frecvente intrebari legate de nutritia cainelui.

Sper ca am reusit sa-ti oferim raspunsuri complete, care sa te ajute in dorinta ta de a oferi cainelui tau cea ma buna ingrijire.

Daca ai alte intrebari legate de alimentatia cainelui sau orice alte nelamuriri legate de creterea, ingrijirea si mentinerea starii de sanatate a companionului tau patruped, te rog nu ezita sa ne contactezi la telefonul pus la dispozitia ta: 0740592666. Echipa de medici veterinari ai petplaza.ro este aici sa te sprijine.

SalveazăSalvează